ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΝΕΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2023-2024...ΓΙΑ ΤΗΝ "ΙΘΑΚΗ" ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΣ...


Η ΓΙΟΡΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ 
"ΙΘΑΚΗΣ" ΜΑΣ...
Η Ενοριακή Νεανική Εστία μας, με την "Ιθάκη" της, το κατηχητικό σκολειό της, με τους κατηχητές, τις κατηχήτριες και τον ιερέα υπεύθυνο της, καθ' όλα έτοιμη για την νέα κατηχητική χρονιά, το 2023-2024, έχει ήδη καταστρώσει τα σχέδια της, έχει δημιουργήσει τα τμήματα της, ενώ οι αίθουσες της "Ιθάκης" μας, βάφτηκαν και καθαρίστηκαν και έχουν χωριστεί με τους κατηχητές και τις κατηχήτριες τους να είναι επί των επάλξεων, 
ενώ ήδη μετράμε στο ενεργητικό μας και μια 1η "διερευνητική"...που είναι και της μόδας!!! συνάντηση, και έγινε το Σάββατο 7/10/2023, ενώ ήδη τώρα που αναρτούμε το άρθρο μας αυτό, είναι πλέον γεγονός και η όμορφη καθιερωμένη πια γιορτή έναρξης, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού η ανταπόκριση και η προσέλευση των παιδιών ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας, με την Θεία Λειτουργία και με τον Αγιασμό μας και πολλά ακόμα που κάναμε το Σάββατο που μας πέρασε στις 14/10/2023. 
Και εξηγούμε...
Μαζευτήκαμε το πρωΐ του Σαββάτου, και στις 10 π.μ. που χτύπησαν χαρμόσυνα η καμπάνες του ναού, ο ιερέας μας, π. Χρυσόστομος Τελίδης, αφού πρώτα προετοιμάστηκε για την Θεία Ευχαριστία που θα ακολουθούσε, εκφώνησε το "Ευλογημένη η Βασιλεία... "ξεκινώντας την Θεία Λειτουργία, ειδικά επεξηγηματική  για τα παιδιά μας, έξω στον σολέα του καινούργιου ναού μας, για να μπορούν όλα τα κατηχητόπουλα μας, ακόμα και τα κορίτσια μας, να βλέπουν, ιδίοις όμμασι, την εξέλιξη της Θείας Λειτουργίας και άμεσα να συμμετέχουν σε αυτήν. 
Άλλωστε τα κορίτσι μας ήταν αυτά, που με την καθοδήγηση της κας Σοφίας Νικολαΐδου... "ξελειτούργησαν" το παπά μας, πάντα με την βοήθεια και της κας Πασχαλίας Μούξιου, ενώ η πιο καινούργια κατηχήτρια μας, η κα Ελισάβετ Ταρασίδου, ήταν απούσα, λόγω του β' γύρου των επικείμενων εκλογών (...είχαμε βλέπεται και αυτό να αντιμετωπίσουμε ως δεδομένο στις δυο σαββατιάτικες συναντήσεις μας, τις δυο Κυριακές που μας πέρασαν, τους δυο γύρους των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, που όμως δεν επηρέασαν και πολύ την προσέλευση και την συμμετοχή των παιδιών μας στην γιορτή που τους ετοιμάσαμε!!!), ενώ ήδη γνωρίσαμε και μια ακόμα κατηχήτρια στην έναρξη της νέας κατηχητικής χρονιάς με τον Αγιασμό από τον Επίσκοπο μας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου που έγινε την Τετάρτη που μας πέρασε, 18 Οκτωβρίου 2023, η οποία θα ενταχθεί στην ομάδα της "Ιθάκης" μας ως βοηθός  στα κατηχητικά των κοριτσιών μας, και το όνομα αυτής, κα Ζηνοβία Καϊσίδου. Καλώς ήλθες Ζηνοβία...καλή χρονιά!!!
Τα αγόρια μας πάλι, υπό την καθοδήγηση των κατηχητών τους, του παλαιού μας κου Παναγιώτη Σπάρταλη,  αλλά και του ολοκαίνουργιου κατηχητή μας κου Ιωάννη Ράμναλη, και αρκετούς βοηθούς, αλλά με δικαιολογημένα απόντα, τον ακόμα παλαιότερο, τον κο Χρήστου Καρύπογλου, που έγινε μπαμπάς για δεύτερη φορά, με ακόμα ένα αγόρι να προστίθεται στην οικογένεια του, τα περισσότερα κατευθύνθηκαν μόλις ήρθαν στην εκκλησία, στο ιερό και ντύθηκαν "παπαδάκια" για να γίνουν οι βοηθοί του π. Χρυσοστόμου, αλλά και συμμέτοχοι στην Θεία Ευχαριστία, η οποία κατέληξε στην Θεία Κοινωνία σχεδόν για το σύνολο των παιδιών μας, αγοριών και κοριτσιών, αλλά και των κατηχητών και των κατηχητριών μας. 
Ο Αγιασμός της νέας κατηχητικής χρονιάς 2023-2024, ακολούθησε μετά και με αυτόν ευλογήθηκαν, ένα-ένα, όλα τα παιδιά και οι κατηχητές μας. Κατόπιν λίγα λόγια μας είπε και ο ιερέας μας για την παραβολή του Σπορέως Χριστού, που θα ακούγονταν την επομένη, Κυριακή 15/10/2023 σ' όλους τους ναούς της Ορθοδοξίας, σημάδι πως ξεκινά η νέα κατηχητική χρονιά, μας μοίρασε και το αντίδωρο, και μέσα σε μια όμορφη τσάντα της Ενορίας μας, ένα όμορφο αναμνηστικό δώρο, ένα σημειωματάριο με τα λογότυπα της "Ιθάκης" μας, κενό όμως, για να το γεμίσουν τα κατηχητόπουλα μας, με τις αναμνήσεις τους κατά την διάρκεια της νέας χρονιάς που ανοίγεται μπροστά μας, αλλά και ένα Σταυρό για να τον φορούν και να τους προστατεύει, 
και έτσι όλοι μαζί κατόπιν... άναρχα, αυθόρμητα, αλλά και με φόρα,  κατευθυνθήκαμε στην τεράστια αυλή μας για παιχνίδι και διασκέδαση. 
Την ίδια ώρα που οι φωνές των παιδιών μας κατέκλυζαν το προαύλιο του ναού, στην επάνω εκκλησιά μας προετοιμάζονταν όλα και μια βάπτιση που θα ακολουθούσε από τον ιερέα μας, ενώ κάτω στην κατακόμβη μας στήνονταν το σκηνικό από τον κατηχητή μας, κο Παναγιώτη Σπάρταλη και τους βοηθούς του για την προβολή ενός βίντεο με θέμα, την περσινή χρονιά στην "Ιθάκη" μας, τις σκανδαλιές και τις περιπέτειες μας, ένα βίντεο όμως που ποτέ δεν έπαιξε για τεχνικούς και μόνο λόγους... 
(...θα φροντίσουμε το βίντεο μας αυτό να ανέβει σύντομα στο κανάλι μας  στο youtube, στις σελίδες μας στο facebook, αλλά και στο viber και στο instagram που πρόσφατα αποκτήσαμε λογαριασμό για να μπορούμε εύκολα και γρήγορα να επικοινωνούμε όλες τις δραστηριότητες της "Ιθάκης" μας σε εσάς)  
Και ενώ όλα αυτά διαδραματίζονταν μέσα και έξω από την εκκλησία μας, κάπου στην άκρη της αυλής μας, κάτω από το κιόσκι μας, είχε στηθεί από τους Επιτρόπους μια αυτοσχέδια ψησταριά και εκεί ψήνονταν με μαεστρία από τους πατεράδες των παιδιών, σουβλάκια και σουτζουκάκια, 
ενώ λίγο πιο πέρα ψήνονταν και οι τηγανιτές πατάτες για να συμπληρώσουν το μενού που θα τους σερβίριζαν λίγο αργότερα οι μανούλες μας που καμάρωναν τα κατηχητόπουλα μας και παιδιά τους, 
τα οποία και διασκέδαζαν με τα υπαίθρια παιχνίδια τους, υπό την επίβλεψη και προτροπή, αλλά και προετοιμασία των κατηχητών και των κατηχητριών μας. 
Βλέπετε ο καιρός, είχε φροντίσει ο καλός Χριστός μας και οι δικοί μας Άγιοι και Θεοπάτορες, ο "Παππούς" Του, ο Ιωακείμ και η "γιαγιά" Του, η Άννα, μαζί με την κόρη τους την Παναγία μάνα Του, και ήταν υπέροχος, ο ήλιος χάιδευε προστατευτικά τα παιδιά μας, η ζέστη του φθινοπώρου δημιουργούσε το καλύτερο κλίμα 
που θα μπορούσαμε να έχουμε για να γιορτάσουμε αυτήν την ολοκαίνουργια κατηχητική χρονιά που ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις. 
Σ' ευχαριστούμε για αυτήν την υπέροχη ημέρα Θεούλη μου!!!
Το σύνθημα δόθηκε αρκετή ώρα αργότερα και ήρθε η ώρα για το φαγητό!!! Η τσίκνα από τα εδέσματα που ψήνονταν όλην αυτήν την ώρα από τους μπαμπάδες που ήρθαν να βοηθήσουν, δεν μας άφηναν και πολλά περιθώρια αυτοσυγκράτησης, οπότε μπήκαμε σε μια σειρά...όχι ιδιαίτερα ελεγχόμενη θα έλεγα!!! 
ο π. Χρυσόστομος μετά βίας πρόλαβε να ευλογήσει το φαγητό μας και πέσαμε με τα μούτρα στα σουβλάκια, τις πατάτες και όλα τα συνοδευτικά,
καταβροχθίζοντας τα πάντα στο πέρασμα μας, ενώ και τα αναψυκτικά που μοιράστηκαν συμπλήρωναν το γεύμα μας, όλα προσφορά από την Ενοριακή Νεανική Εστία μας, την "Ιθάκη" των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, που φτιάξαμε εδώ για να κατηχήσουμε, αλλά και να προστατεύουμε τα παιδιά της γειτονιάς των Ανθοκήπων..."απ' το κακό και τ' άδικο!!! 
Τ
έλος, και όταν τα παιδιά μας χόρτασαν, μαζευτήκαμε σε ένα τραπέζι και όλοι εμείς, οι κατηχητικές και οι συντελεστές της όμορφης αυτής γιορτής, οι γονείς, ο ιερέας μας...ακόμα και κάποιοι περαστικοί από την πλατεία της εκκλησιάς μας, και φάγαμε και ήπιαμε...ότι είχε περισσέψει βέβαια από την..."αβυσσαλέα" όρεξη των κατηχητόπουλων μας !!! 
Επόμενη συνάντηση των παιδιών της "Ιθάκης" μας, θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 
(...το μεθεπόμενο Σάββατο είναι 28η Οκτωβρίου, οπότε και δεν θα έχουμε κατηχητικό!!!) 
ενώ θα συνεχίσουν οι συναντήσεις μας καθ' όλην την διάρκεια της νέας κατηχητικής-ιεραποστολικής χρονιάς, 2023-2024, να γίνονται κάθε Σάββατο  10.00 π.μ. - 12.00 το μεσημέρι για τα μικρότερα κορίτσια μας & 12.00 το μεσημέρι έως 1.30 μ.μ. για τα μεγαλύτερα κορίτσια μας, ενώ για όλα μαζί τα αγόρια μας συνολικά, μεγάλα και μικρά, θα γίνονται από τις 1.30 μ.μ.-3.30 μ.μ. Άντε...σας περιμένουμε να έρθετε και εσείς!!! 

Το κατηχητικό σκολειό μας άρχισε και σας περιμένει!!!
Καλή κατηχητική χρονιά 2023-2024,
για τα κατηχητόπουλα μας!!!
Τα παραπάνω έγιναν σε Ενοριακό επίπεδο...
...& αυτά ακολούθησαν την επομένη, σε Μητροπολιτικό. 
Δείτε...
Τ
ην Τετάρτη που ακολούθησε, 18 Οκτωβρίου 2023 στις 7.00 μ.μ. επισημοποιήθηκε η έναρξη της νέας κατηχητικής χρονιάς από τον Επίσκοπο μας, με τον Αγιασμό που τέλεσε για όλες τις Ενοριακές Νεανικές Εστίες της Ιερά Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, όπου και μας ευχήθηκε Καλή ιεραποστολική χρονιά 2023-2024, 
μας ευλόγησε και ευχαρίστησε τους ιερείς υπευθύνους της νεότητας, τους κατηχητές και τις κατηχήτριες για τον χρόνο που διαθέτουν κατά τις κατηχητικές συνάξεις στις Ενορίες τους, την αγάπη που δείχνουν στα παιδιά της Μητροπόλεως μας και την βοήθεια που προσφέρουν με τον τρόπο τους στις ιεραποστολικές δραστηριότητες στους Ιερούς Ναούς που διακονούν.
Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, κ.κ. Βαρνάβα ως ομιλητής της όμορφης αυτής βραδιάς, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής μας, του Α.Π.Θ. κος Χρυσόστομος Σταμούλης με θέμα: "Σχόλια για μια ευχαριστιακή ζωή" 
& κατόπιν η γιορτή αυτή της νεότητας που γίνεται κάθε χρόνο έκλεισε με την επίδοση των διοριστηρίων στους νέους κατηχητές μας και μια φωτογραφία με κάθε Ενορία μαζί με τον Δεσπότη μας, αλλά και μια ομαδική για να μας θυμίζει την συνάντηση μας. Η βραδιά έκλεισε με μια δεξίωση που παρέθεσε ο Μητροπολίτης μας για τους κατηχητές και τις κατηχήτριες μας, στο όμορφο αίθριο που βρίσκεται πίσω από το Επισκοπείο.
Έτοιμοι και οι κατηχητές μας λοιπόν, με το διοριστήριο και την ευλογία του Επισκόπου μας στο χέρι, αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση... υλική και πνευματική!!! του ιερέως μας και υπευθύνου της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, του π. Χρυσοστόμου Τελίδη, για την νέα περιπέτεια της "Ιθάκης" μας στην καινούργια κατηχητική και ιεραποστολική χρονιά, 2023-2024, που ανοίγεται μπροστά μας, φέτος με τις καλύτερες προϋποθέσεις, με ελπίδα και όνειρα, αλλά και με την βοήθεια του Χριστού μας τιμονιέρη στο καράβι των Κατηχητικών Σχολείων μας, αλλά και την προστασία και τις πρεσβείες των δικών μας Αγίων, του Ιωακείμ και της Άννας, των Θεοπατόρων γονέων της Παναγίας κόρης τους, που θα είναι μονίμως στο πλευρό μας.
Άντε...Καλή αρχή!!!
Ο Θεός μαζί μας και αυτήν την χρονιά!!!
TAG