Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ "ΙΘΑΚΗΣ" ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2018-2019.

Τα "100 κατηχητόπουλα" 
της "Ιθάκης" μας  γιόρτασαν 
την λήξη των κατηχητικών τους, 
σε μια όμορφη γιορτή που τα είχε όλα...
     Ήταν, κατά γενική ομολογία, μια πολύ όμορφη γιορτή που δεν έμοιαζε όμως με κανέναν άλλο εορτασμό μας, αφού περιείχε, όπως μας το είχε υποσχεθεί άλλωστε και 
ο π. Χρυσόστομος, τα πάντα...και εξηγούμαι:
     Αρχικά, και σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα, νωρίς το πρωΐ, οι εορταστικές μας εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την ειδική εκπαιδευτική Θεία Λειτουργία έξω από το Άγιο Βήμα για να βλέπουν τα παιδιά κάθε στιγμή την εξέλιξη της και να μαθαίνουν, αλλά και την Θεία Κοινωνία ή το αντίδωρο, αλλά και την ευχή του ιερέως, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις περισσότερες δραστηριότητες μας, οι οποίες αρχίζουν πάντα με προσευχή.
     Μετά, και πάντα σύμφωνα με το σχέδιο, 
όλα τα παιδιά πέρασαν στην μεγάλη αίθουσα πίσω από το ιερό της κατακόμβης μας, όπου και τους περίμενε το πρόγευμα τους, που με πολύ αγάπη ετοίμασαν οι κατηχήτριες της "Ιθάκης" μας για αυτά, η κα Σοφία Νικολαΐδου και η κα Θωμαή Κουρλίτη, με βοηθό τους την κα Δέσποινα Καλογιάννη, γάλα κακάο και φρέσκο ψωμάκι για να αλείψουν το βούτυρο και την μερέντα που περιείχε το πλούσιο πρωϊνό τους. 
     Μέχρι να φάνε τα παιδιά μας και να χορτάσουν όλα ήταν έτοιμα στον σολέα της εκκλησιάς μας, από τους κατηχητές μας, τον κο Στυλιανό Μουγκράκη και τον κο Παναγιώτη Σπάρταλη, αλλά και τον μικρό μας Βασίλη Καρούλια, που είχε επωμισθεί από τον πάντα απαιτητικό π. Χρυσόστομο Τελίδη, και το δύσκολο και επίπονο έργο της αποτύπωσης όλης αυτής της γιορτής στον φωτογραφικό φακό της "Ιθάκης" μας. 
      Στον σολέα που με μιάς άλλαξε και από Θυσιαστήριο μετατράπηκε με μια κουρτίνα πέρα ως πέρα, σε θεατρική σκηνή, ελλείψει άλλων χώρων, μέχρι να τελειοποιηθεί ο περίλαμπρος Ναός που χτίζουμε από επάνω και εκεί να ανεβεί η εκκλησία μας με τις λατρευτικές της εκδηλώσεις (θυμίζουμε τα Θυρανοίξια του επάνω Ναού θα τελεστούν το Σαββατοκύριακο της 12ης και 13ης Οκτωβρίου 2019) αφήνοντας μας όλη την κατακόμβη για τις δραστηριότητες της "Ιθάκης" μας.
        Μια αυτοσχέδια όμορφη θεατρική σκηνή όπου σε αυτήν προβάλλαμε το βίντεο της ανασκόπησης της κατηχητικής χρονιάς που τελείωσε, του 2018-2019, που με μεγάλη μαεστρία έφτιαξε ο κατηχητής μας, ο κος Σπάρταλης Παναγιώτης, και παρουσίαζε με πολύ χιούμορ και καλλιτεχνική διάθεση, όλες τις μικρές και μεγάλες στιγμές που ζήσαμε την χρονιά που πέρασε 
(το βίντεο μπορείτε να το βρείτε στο κανάλι μας στο YouTube με ένα κλικ στον σύνδεσμο).  
     Κατόπιν το πρόγραμμα έλεγε παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσεως στο τεράστιο προαύλιο μπροστά στον Ναό, πράγμα που επετεύχθη μέχρι κεραίας κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο και την ζεστή όμορφη μέρα, που μας χάρισε απλόχερα ο καλός Θεούλης για την γιορτή της λήξης των σαββατιάτικων συνάξεων μας στην "Ιθάκη" των κατηχητικών μας, παρότι χθες έριξε καρέκλες, κατά την καθομιλουμένη. 
       Έτσι με την προτροπή των κατηχητών και των κατηχητριών μας, αλλά και με...χάρη και αυτοθυσία, επιδοθήκαμε  αρχικά στα καθιερωμένα παιχνίδια, μπάλα στα γηπεδάκια για τα αγόρια μας, και διάφορα άλλα παιχνίδια για τα κορίτσια μας, ενώ για το τέλος οι υπεύθυνοι κατηχητές μας επιφύλασσαν και ένα κυνήγι θησαυρού με πολλές εναλλαγές και εκπλήξεις. 
       Και φυσικά το όλο γεγονός ανέλαβε να αποθανατίσει ο επίσημος φωτογράφος της "Ιθάκης" μας, ο μικρός Βασίλης, με αποκορύφωμα και κατόπιν επιμονής του π. Χρυσοστόμου, την αναμνηστική φωτογραφία στα σκαλιά της εκκλησιάς μας με όλα τα παιδιά, τους συντελεστές και τους γονείς που παραβρέθηκαν στην χαρά της γιορτής μας. 
      Τότε ήταν που κατέφθασαν και οι πρώτοι μπαμπάδες με αθλητική περιβολή για να αναλάβουν το πόστο τους στις ψησταριές, που σε λίγο άναψαν για το ψήσιμο των εδεσμάτων που θα περιείχε το μεσημεριανό γεύμα των παιδιών της "Ιθάκης" μας, τα σουβλάκια, σουτζουκάκια και λουκάνικα που αγόρασε η Ενορία μας για να χορτάσει τα παιδιά της...αν βέβαια μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. 
      Από πίσω με βήμα ταχύ και με την ανάλογη περιβολή ακολούθησαν και οι μαμάδες, φέρνοντας πατάτες τηγανιτές και σαλάτες για να συμπληρωθεί το μεσημεριανό για τα παιδιά μας, αλλά ανέλαβαν και την προετοιμασία του τραπεζιού που θα ακολουθούσε μετά το παιχνίδι.      
      Όταν όλα ήταν έτοιμα δόθηκε το σύνθημα που σήμαινε πως το τραπέζι μας ήταν στρωμένο, και όλοι βιαστικά και πολύ-πολύ πεινασμένοι κατακλύσαμε τις αίθουσες τις κατακόμβης μας που είχαν μεταμορφωθεί σε όμορφες τραπεζαρίες, όπου θα έτρωγαν τα παιδιά μας μαζί με τους γονείς και τους προσκεκλημένους μας. 
Ο π. Χρυσόστομος έκανε την προσευχή και  αρχίσαμε να τρώμε με πολύ όρεξη. Κάθε λογής κρεατικά, πατάτες, σαλάτες, χυμούς και πολλά ακόμα περιείχε το πλούσιο μεσημεριανό μας, από το οποίο δεν έμεινε ούτε σουβλάκι για δείγμα. 
      Και αφού χορτάσαμε, ένα-ένα όλα τα παιδιά μας, ο π. Χρυσόστομος μοίρασε στα παιδιά, αλλά και τους γονείς και τους κατηχητές, τα αναμνηστικά για την λήξη της κατηχητικής χρονιάς του 2018-2019, για να μην ξεχάσουμε τίποτε από αυτήν, αλλά και για να θυμηθούμε τον Σεπτέμβριο να ξανάρθουμε, που ήταν ένα όμορφο ξύλινο ιστιοφόρο καραβάκι που στην πλώρη του έγραφε "Ιθάκη". 
      Τότε θαρρώ ήταν που μια λέξη μυστήρια και πιθανότατα χωρίς μετάφραση άρχισε να διαχέεται στην αίθουσα της τραπεζαρίας μας, και από στόμα σε στόμα να γεμίζει με χαρά τα παιδιά μας. Το "μπουγέλο" ήταν αυτή η λέξη που μόλις δόθηκε το σήμα της λήξης του μεσημεριανού πήρε σάρκα και οστά έξω στην βρύση του Ιερού Ναού μας. 
      Εδώ νομίζω πως οι λέξεις και η γραφή του συντάκτες αυτού του άρθρου της ιστοσελίδας της "Ιθάκης" μας, δεν μπορούν να αποδώσουν την συνέχεια των γεγονότων και τις εικόνες που έλαβαν χώρα μπροστά από την εκκλησιά μας, έτσι θα αφήσουμε τις φωτογραφίες να συνεχίσουν την καταγραφή των δρώμενων, ενώ μόνο επιγραμματικά να σας πούμε πως στεγνός δεν έμεινε κανείς.  
       Ούτε καν ο π. Παύλος Ιωσηφίδης, φίλος αγαπητός  της Ενορίας μας και του π. Χρυσοστόμου, που τον φιλοξενεί στο πρεσβυτέριο του Ναού μας από τότε που ήρθε από την Αλεξάνδρεια και το Πατριαρχείο μας εκεί, απεσταλμένος του Πατριάρχου μας, Θεωδώρου του Β', για διάφορες δουλειές, ο οποίος κατέφθασε την ώρα του τελευταίου παιχνιδιού μας, του μπουγελώματος, με τα γνωστά "βρεγμένα" αποτελέσματα, αλλά και λίγο πριν ξεκινήσουμε το μεσημεριανό μας φαγητό, οι κατηχητές, ο ιερέας μας και οι γονείς που συμμετείχαν στην γιορτή μας αυτή, και έτσι λίγο πριν ανέβει επάνω για να ξεκουραστεί, ευλόγησε με χαρά και το δικό μας τραπέζι, με ότι βέβαια μας άφησαν τα παιδιά μας.
      Ο ιερέας μας, ο π. Χρυσόστομος, στο τραπέζι ευχαρίστησε από καρδιάς για την προσπάθεια τους καθ' όλην την διάρκεια του έτους, τους συνεργάτες του, τους νέους και τις νέες που συμμετείχαν για ακόμη μια χρονιά στην κατήχηση της Ενορίας του, την Σοφία, τον Παναγιώτη, τον Στυλιανό, την Θωμαή και την Δέσποινα.
             Ενώ πριν αρχίσουν να αποχωρούν τα παιδιά, τους ευχήθηκε καλό καλοκαίρι και αποχαιρέτησε έναν-έναν τους μικρούς και τους μεγάλους  καλεσμένους της γιορτής της λήξης της "Ιθάκης" μας για φέτος, τους γονείς με τα παιδιά τους, και κατόπιν ανασκουμπώθηκε μαζί με τους κατηχητές και τις κατηχήτριες του, για να καθαριστεί η αυλή και το εσωτερικό του Ναού, αλλά και να μπει το καθετί στην θέση του και να αποκατασταθεί πλήρως η ευταξία στην εκκλησία μας, αφού αύριο Κυριακή θα έπρεπε να είναι όλα στην θέση τους για την κυριακάτικη, Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.
      Ήταν καταμεσήμερο πια όταν κουρασμένα και αποκαμωμένα τα παιδιά μας άρχισαν να επιζητούν την ξεκούραση και την θαλπωρή του σπιτιού τους, ενώ οι γονείς άρχισαν να συγκεντρώνονται για να παραλάβουν τους λιλιπούτειους ενορίτες μας, τα παιδιά τους, τα "100 κατηχητόπουλα" της  όμορφης και λαμπερής "Ιθάκης" μας που γέμισαν για άλλη μια χρονιά τις αίθουσες των κατηχητικών μας, αλλά και τις ψυχές μας με την άδολη αγάπη τους.           
           Έτσι λοιπόν και φέτος κύλησε η τελευταία και εορταστική συνάντηση μας για την λήξη των κατηχητικών μας συνάξεων στην Ενοριακή Νεανική Εστία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, με την Λατρεία μας στον Χριστό, αρχικά, κατόπιν με γιορτή μέσα στον ναό μας, ύστερα με παιχνίδι έξω από αυτόν και τέλος με φαγητό ... "μέχρι σκασμού". 
      Στο άρθρο της ιστοσελίδας των παιδιών μας, της "Ιθάκης" μας,  (www.enetheopatoron.blogspot.gr) 
που τώρα εσείς διαβάζεταιοι αναγνώστες και οι φίλοι μας, διαδικτυακοί και μη,  θα βρείτε αναλυτικά και με κάθε λεπτομέρεια, στιγμές από την χαρά της γιορτής μας, 
το οποίο άρθρο μας, όπως πάντα, το έχουμε διανθίσει με πολλές-πολλές φωτογραφίες, που τράβηξαν τα ίδια τα παιδιά μας και εμείς σας τις παρουσιάζουμε στην εορταστική ανάρτηση της ιστοσελίδας μας, κάνοντας σας έτσι κοινωνούς και μάρτυρες της πιο δραστήριας ομάδας, της πιο όμορφης παρέας, της πιο γλυκιάς συντροφιάς των Ανθοκήπων...των 100 κατηχητόπουλων των Αγίων Θεοπατόρων, του Ιωακείμ και της Άννας, της  "Ιθάκης" του ταξιδιού μας, που είναι το κατηχητικό μας, αλλά και της "Ιθάκης" του προορισμού μας, που είναι ο Χριστός και η Εκκλησία Του!!!
Καλό καλοκαίρι και...
...ραντεβού τον Σεπτέμβρη!!!
*ακολουθούν παρακάτω με ένα κλικ στο "Διαβάστε περισσότερα..." πλείστες όσες φωτογραφίες από την γιορτή μας...
Λήξη κατηχητικής χρονιάς 
2018-2019
Καλό καλοκαίρι...
...και ραντεβού τον Σεπτέμβρη!!!
TAG