Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΓΡΑΙΚΟΣ- ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ.


Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΓΡΑΙΚΟΣ 
Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ 

    Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως σε συνεργασία με την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου διοργάνωσαν στο κέντρο πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης 
(πρώην μονή Λαζαριστών) διεθνή επιστημονική ημερίδα για τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό και την πορεία του από το Άγιον Όρος ως τη Ρωσία (1518-2018), με αφορμή την συμπλήρωση 
500 ετών από την μετάβαση τού Αγίου στη Ρωσία. 
    Η εναρκτήρια εισήγηση έγινε από τον Αρχιµ. Εφραίµ, Καθηγούµενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Χαιρετισµούς απηύθυνε ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως 
κ. Βαρνάβας και ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης 
Άρτης κ. Καλλίνικος. Κύριοι εισηγητές ήταν ο γέροντας Ελισαίος ο Σιμωνοπετρίτης, ο αρχιμ. Ζαχαρίας (Έσσεξ Αγγλίας), ο Oleg- Maxim Tsybenko κ.α. 
       Σύμφωνα με  το πρόγραμμα η ημερίδα ολοκληρώθηκε με θεατρικό δρώμενο αλλά και τραγούδια από τη γυναικεία χορωδία "Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος", ενώ η  Ενοριακή Νεανική Εστία μας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από μια τόσο σημαντική εκδήλωση. 
     Όλοι οι νέοι που πρωταγωνίστησαν στο θεατρικό είναι φοιτητές και σπλάχνα της Μητρόπολής μας. Τον ρόλου του Αγίου Μαξίμου τού Γραικού ενσάρκωσε άψογα ο κατηχητής μας κ. Ευθύμης Ασλανίδης σε μια συγκλονιστική ερμηνεία, 
που καθήλωσε κληρικούς και λαϊκούς. Η "ΙΘΑΚΗ" μας ήταν δίπλα στην μεγάλη αυτή προσπάθεια και επιτυχία τού κατηχητής της και τον συγχαίρει για την πορεία του. 
         Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι το δρώμενο παρακολούθησε πλήθος κόσμου, το οποίο ξέσπασε σε θερμό χειροκρότημα με τη υπόκλιση των πρωταγωνιστών. 
      Ευχόμαστε λοιπόν σ' όλους τους συντελεστές να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αντίστοιχα ποιοτικά έργα και στο μέλλον.
      Το σενάριο, η σκηνοθεσία και η διεύθυνση της Χορωδίας ήταν έμπνευση της  κ. Μαρίας Χαραλαμπίδου.
*****************
Και λίγα λόγια 
για τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό.
      Ο Άγιος Μάξιµος ο Γραικός (1470-1556) αφού είχε λάβει µία λαµπρή και υψηλού επιπέδου παιδεία στα Πανεπιστήµια της Ιταλίας ήλθε το 1506 στην Ι. Μ. Μονή Βατοπαιδίου για να γίνει µοναχός. Έµεινε για περισσότερο από µία δεκαετία στην Μονή ζώντας την µοναχική ασκητική ζωή σύµφωνα µε την Αγιορειτική Παράδοση.

       Κατόπιν προσκλήσεως του τότε Μεγάλου Ηγεµόνος Βασιλείου Γ΄ Ιβάνοβιτς πηγαίνει στην Ρωσία το 1518 για να µεταφράσει και να διορθώσει λειτουργικά και εκκλησιαστικά βιβλία, τα οποία είχαν νοθευθεί από διάφορες αιρέσεις και άλλες πλανεµένες δοξασίες. Το έργο του επαινέθηκε από τον Μεγάλο Ηγεµόνα, τον τότε Μητροπολίτη Μόσχας και την Ιερά Σύνοδο, αλλά στη συνέχεια µετά από συκοφαντίες κατέληξε αδίκως στην φυλακή για 26 ολόκληρα χρόνια. Από εκεί συνέχιζε να στηρίζει και να καθοδηγεί τον πιστό λαό της Ρωσίας.

        Συνέγραψε πλήθος επιστολών και θεολογικών συγγραµµάτων, που πρόσφατα εκδόθηκαν και στα ελληνικά. Αποφυλακίστηκε τα τελευταία 5 έτη της ζωής του, αλλά δεν του επετράπη η επιστροφή του στην Μονή της µετανοίας του, το Βατοπαίδι. Κοιµήθηκε στην Ρωσία το 1556 και εκεί οι πιστοί τον τιµούσαν από νωρίς ως Άγιο.
        Το 1998 κατετάγη επίσηµα στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Πατριαρχείο της Ρωσίας και από το Οικουµενικό Πατριαρχείο. Ήταν ένας µεγάλος επιστήµονας και σοφός της εποχής του, που όµως µε τους ασκητικούς αγώνες του και την Χάρη του Θεού αγίασε. Είναι ο Άγιος που συνδέει την Ελλάδα µε την Ρωσία. Ωφέλησε πολύ, πνευµατικά, αλλά και προήγαγε τον πολιτισµό στην Ρωσία, ώστε δίκαια ονοµάστηκε «φωτιστής των Ρώσων».

TAG