ΟΙ ΚΑΤΗΧΗΤΕΣ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ "ΙΘΑΚΗΣ" ΤΟΥΣ...


Οι σκέψεις του καλοκαιριού,
 σχέδια για την νέα κατηχητική χρονιά
"2018-2019"
*αποχαιρετιστήριο άρθρο του π. Χρυσοστόμου Τελίδη
    Κλείνει και φέτος η "Ιθάκη" μας για να ξεκουραστεί από την δύσκολη μα τόσο όμορφη κατηχητική χρονιά που πέρασε, αυτή  του 2017-2018, αλλά και να πάρει δυνάμεις για την καινούργια, του 2018-2019, που ξεκινά από τον Σεπτέμβρη, αμέσως μετά την μεγάλη Πανήγυρη της Ενορίας μας, που τελείται κάθε χρόνο στην εορτή της Συνάξεων των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, την 9η Σεπτεμβρίου.
    Μέσα όμως στους καλοκαιρινούς μήνες που έρχονται, η "Ιθάκη¨μας  δεν θα εφησυχάσει, δεν θα παραδοθεί, αλλά οι κατηχητές και οι κατηχήτριες μας, παράλληλα με τις χαρές και την ξεκούραση του καλοκαιριού, θα ψάξουν να βρούν νέες, φρέσκες ιδέες για τις σαββατιάτικες συναντήσεις των παιδιών τους, θα οργανώσουν από τώρα νέα ενδιαφέροντα μαθήματα και εκδηλώσεις για την κατήχηση των ομάδων τους, θα ανακαλύψουν νέα παιχνίδια, και αν δεν βρούν θα επινοήσουν δικά τους, θα φανταστούν νέες δραστηριότητες για την εποικοδομητική διασκέδαση των κατηχητόπουλων τους, θα σκεφθούν νέους προορισμούς για τις εκδρομές τους και θα ετοιμάσουν τις καθιερωμένες γιορτές της Ενοριακής Νεανικής Εστίας τους, αλλά θα ενσωματώσουν και άλλες αν χρειαστεί, που θα κρατούν πάντα τα μέλη των κατηχητικών μας σε εγρήγορση και τα παιδιά μας χαρούμενα και ευτυχισμένα.
    Πριν όμως σας αποχαιρετήσω αγαπητά μας παιδιά, η "Ιθάκη¨μας έχοντας στραμμένη αυτόν τον καιρό την έννοια και την σκέψη της στους μαθητές της γειτονιάς των Ανθοκήπων και της Ενορίας των Αγίων Θεοπατόρων, οργάνωσε και θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες δυο Ακολουθίες για την ψυχική και πνευματική βοήθεια τους, τώρα που διαγωνίζονται στις προαγωγικές και πανελλήνιες εξετάσεις τους. Η πρώτη Ακολουθία που θα τελέσω με αυτόν τον σκοπό θα είναι αυτή της Ιεράς Παρακλήσεως στον Φωτοδότη Χριστό, την Τετάρτη 30 Μαίου 2018 από απόγευμα στις 6.30, όπου θα τους διαβάσω στο τέλος την ειδική ευχή "υπέρ υγείας και Θείου Φωτισμού" για τους μαθητές και αμέσως σε συνεννόηση με τους συνεργάτες μου κατηχητές και κατηχήτριες θα τους δώσω τα αναμνηστικά που ετοιμάσαμε για τα παιδιά
(ένα ευλογημένο σταυρουδάκι για να φορούν την ώρα που θα εξετάζονται, αλλά και μια μικρή εικόνα με τους Αγίους μας, τον Ιωακείμ και την Άννα με την τρίχρονη κόρη τους την Παναγία μας, που θα τους προστατεύουν, αλλά και λαδάκ ι με μύρο για να έχουν μαζί τους ευλογία) και πριν φύγουν θα κεράσουμε σε όλα τα παιδιά παγωτό, που θα τους γλυκάνει πριν ξεκινήσουν την επερχόμενη μεγάλη προσπάθεια τους. Η άλλη Ακολουθία θα είναι μια ολόκληρη Αγρυπνία αφιερωμένη για τα παιδιά, μια μεταμεσονύχτια προσευχή, που θα ξεκινήσει στις 8.30 το βράδυ και θα τελειώσει τις πρώτες πρωϊνές ώρες, όπου οι μαθητές θα μπορέσουν αν το επιθυμούν να μεταλάβουν το "Σώμα" και το "Αίμα" του Χριστού μας και κατόπιν να λάβουν την Θεία Φώτιση με την ευχή προς τους εξεταζόμενους μαθητές και τέλος όλοι μαζί να κεραστούμε στο μεγάλο και πάντα φιλόξενο Αρχονταρίκι της κατακόμβης του Ιερού Ναού μας, ενα "ζεστό" καταφύγιο για την νεολαία των Ανθοκήπων. 
Όσο για τον αποχαιρετισμό των κατηχητικών ομάδων της "Ιθάκης" μας, για αυτούς έχουμε ετοιμάσει μια ολόκληρη γιορτή, που θα ξεκινήσει από το Θυσιαστήριο του Κυρίου μας, με ιδιαίτερη για αυτούς Θεία Λειτουργία, που θα ψάλλουν τα ίδια τα παιδιά, μετά θα έχει την προβολή του 30'' λεπτου βίντεο με τα κατορθώματα μας την χρονιά που έφυγε, κατόπιν θα έχει πολλά παιχνίδια έξω στο τεράστιο προαύλιο της εκκλησιάς μας και τέλος έχουμε κανονίσει ένα πλούσιο τραπέζι για όλα τα παιδιά που θα συμμετέχουν στην αποχαιρετιστήρια γιορτή μας, με αυτοσχέδιες ψησταριές και ψήστες τους ίδιους τους μπαμπάδες τους για τα σουβλάκια που θα σερβιριστούν, και στην κουζίνα τις ίδιες τις μαμάδες τους που θα ετοιμάσουν τα 
συνοδευτικά για το τραπέζι μας, πατάτες τηγανητές και σαλάτες και αποκορύφωμα της μεγάλης αυτής γιορτής μας, το καθιερωμένο μας πια μπουγέλωμα και την αναμνηστική φωτογραφία της λήξης της κατηχητικής χρονιάς 2017-2018.
Αποχαιρετιστήριο θα είναι όμως και το άρθρο που ακολουθεί σήμερα, μια όμορφη πινελιά των κατηχητητών μας από την πένα του κου Ασλανίδη Ευθύμιου, δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της "Ιθάκης" της Ενορίας μας, μια κατάθεση ψυχής, μια γλυκιά ανησυχία για την επόμενη χρονιά, τα όνειρα, τα σχέδια και τις ελπίδες των συνεργατών της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, αποτυπωμένες μέσα από την γραφίδα της νεότητας που τους διακρίνει αλλά και της σοβαρότητας της ευθύνης που έχουν αναλάβει. 
Καλή ανάγνωση και...
 ...Καλό καλοκαίρι !!!
*ένα άρθρο του κου Ευθύμιου Ασλανίδη...
Η «Ιθάκη» μας ρίχνει άγκυρα...
          Άλλη μια κατηχητική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Μια χρονιά γεμάτη από χαμόγελα, παιχνίδι, τραγούδια, παιδικά πρόσωπα, πρόσωπα αληθινά και φωτεινά. Μια χρονιά γεμάτη Χριστό. Άλλωστε Αυτός είναι το κέντρο της ζωής του χριστιανού και όταν Αυτός μπαίνει στη ζωή μας τότε τίποτε άλλο δεν χωράει. Γεμίζει ο άνθρωπος από την αγάπη Του και από το φως Του. Και είναι πράγματι η ζωή δίπλα Του τόσο γλυκιά και τόσο όμορφη που αν λίγο τη γευτείς δεν θέλεις τίποτε άλλο. Αυτή η ανάγκη μας να βρεθούμε με τον Θεό πατέρα μας ήταν που οδήγησε και φέτος τα βήματα μας στο κατηχητικό του Σαββάτου και στον εκκλησιασμό της Κυριακής.

          Βίοι Αγίων, παραβολές και θαύματα του Χριστού, τα λόγια του Αποστόλου των εθνών μέσα από τις επιστολές του ήταν τα κύρια θέματα που συζητούσαμε σε κάθε μας συνάντηση. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν την πιο σίγουρη πυξίδα που βάζει το καράβι μας στο σωστό δρόμο. «Μα Κύριε, η θάλασσα σου έχει φουρτούνες και τα κύματα είναι τεράστια και αδιάβατα. Πως μπορώ να ακολουθήσω το δρόμο σου;» Ησύχασε, ηρέμησε το καράβι σου έχει τον καλύτερο καπετάνιο. Μπορεί τα κύματα και η τρικυμία να σε τρομάζουν, μα αν κοιτάξεις στο βάθος θα δεις το ουράνιο τόξο, θα δεις πως πίσω από τα κύματα ξεπροβάλει ένας Ήλιος παντοδύναμος που φωτίζει και τα πιο πυκνά σκοτάδια.

          Έτσι λοιπόν το καράβι μας για φέτος ρίχνει άγκυρα. Όχι γιατί έφτασε στον προορισμό του αλλά γιατί σταματάει για να ξαποστάσει. Και του χρόνου πάλι μαζί θα ξεκινήσουμε το ταξίδι. Και μπορεί το καλοκαίρι να σε βρει μακριά, σε ξένες παραλίες. Πάντα όμως να θυμάσαι όλα όσα λέγαμε μέσα στη χρονιά, τα διδάγματα μας, τους στόχους που θέταμε. Να θυμάσαι ακόμη να κοιτάς κάθε βράδυ ψηλά στον ξάστερο ουρανό. Και να προσεύχεσαι για όλο το πλήρωμα του καραβιού που γράφει πάνω του «Ιθάκη». Αυτό θα ‘ναι το μυστικό μας. Και έτσι κάθε βράδυ θα ενωνόμαστε ξανά και θα γινόμαστε παρέα. Μια παρέα που κρατά πάντα φυλαγμένη μια ξεχωριστή θέση μόνο για σένα. Και να θυμάσαι πάντα πως ότι και αν κάνεις, όπου και αν πας, σε όποιους δρόμους κι αν σε βγάλει η ζωή, η δική σου Ιθάκη θα είναι πάντα εδώ! Καλό καλοκαίρι. Ραντεβού του χρόνου, στα ίδια μέρη.  

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη!!!
TAG