Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2016-2017.

Τα "100 κατηχητόπουλα" 
της "Ιθάκης" μας  γιόρτασαν 
την λήξη των κατηχητικών τους, 
σε μια όμορφη γιορτή που τα είχε όλα...
    Ήταν, κατά γενική ομολογία, μια πολύ όμορφη γιορτή που δεν έμοιαζε όμως με κανέναν άλλο εορτασμό μας, αφού περιείχε, όπως μας το είχε υποσχεθεί άλλωστε και 
ο π. Χρυσόστομος, τα πάντα, εκτός βέβαια του "μπουγέλου", που τελικά αυτό το μέρος του σχεδίου μας το ανέλαβε ο ίδιος ο Θεός με την βροχή Του κατά την διάρκεια του παιχνιδιού μας. 
     Αρχικά, και σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα, νωρίς το πρωΐ, οι εορταστικές μας εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Θεία Λειτουργία και το αντίδωρο, αλλά και την ευχή του ιερέως,
όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις περισσότερες δραστηριότητες μας, οι οποίες αρχίζουν πάντα με προσευχή.            Μετά υπήρχε σχεδιασμένη η μικρή γιορτή μας μέσα στην εκκλησιά μας και στον σολέα της, που με μιάς άλλαξε και από Θυσιαστήριο μετατράπηκε με μια κουρτίνα πέρα ως πέρα, σε θεατρική σκηνή, ελλείψει άλλων χώρων, μέχρι να τελειοποιηθεί ο περίλαμπρος Ναός που χτίζουμε από επάνω και εκεί να ανεβεί η εκκλησία μας με τις λατρευτικές της εκδηλώσεις, αφήνοντας μας όλη την κατακόμβη για τις δραστηριότητες της "Ιθάκης" μας,  με προβολή του βίντεο της ανασκόπησης της κατηχητικής χρονιάς που φεύγει, τραγούδια και σκετς από τα παιδιά μας, τα αναμνηστικά δωράκια μας και φυσικά την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία μας μέσα και έξω από τον Ναό.  
     Κατόπιν, παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσεως στο τεράστιο προαύλιο μπροστά στον Ναό, είχε το πρόγραμμα μας που βέβαια φέτος μας τα χάλασε η βροχή και μας περιόρισε μέσα στην κατακόμβη του Ναού μας και πάλι, μα εμείς και εκεί ακόμα καταφέραμε περάσουμε καλά με τα αστεία παιχνίδια και τα άφθαστα δρώμενα των κατηχητών μας μέχρι να ετοιμαστεί το τραπέζι από τις κατηχήτριες μας με βοηθούς τις μαμάδες των κατηχητόπουλων μας, που ήρθαν να βοηθήσουν, αλλά και τους κατηχητές μας με τους μπαμπάδες και τους επιτρόπους μας, που είχαν αναλάβει το νόστιμο φαγητό μας στα κάρβουνα, σουβλάκια, σουτζουκάκια και λουκάνικα, φτιαγμένα όλα με μεράκι από ψήστες άφθαστους και ηρωικούς.  
          Αλλά ας περιγράψουμε την ημέρα αυτή του Σαββάτου της 27ης του Μαΐου του 2017
 με περισσότερες λεπτομέρειες, για όσους δεν κατάφεραν να έρθουν στην εκκλησιά μας και να χαρούν μαζί μας με την χαρά της όμορφης, κατά γενική ομολογία, γιορτής μας. 
      Συγκεκριμένα το πρωΐ στις 10.00 σήμανε τρεις φορές η καμπάνα της εκκλησίας μας και ο π. Χρυσόστομος Τελίδης τέλεσε για τα παιδιά των κατηχητικών του, μια ιδιαίτερη Θεία Λειτουργία, μπροστά στον σολέα του Ναού για να μπορέσουν έτσι όλοι, αγόρια και κορίτσια, να δουν από κοντά την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας και να παρακολουθήσουν τον ιερέα καθ΄όλη την διάρκεια του Μυστηρίου. 
     Φέτος καλεσμένοι στην γιορτή μας ήταν τα παιδιά της Βυζαντινής χορωδίας "Ειρμός", η οποία παιδική αυτή χορωδία στόλισε το αναλόγιο της εκκλησίας μας και την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, αν θυμάστε, ενώ στην γιορτή μας μαζί με τον δάσκαλο και χοράρχη τους, κο Σπυρίδωνα Ασπιώτη, έψαλλαν τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας και "ξελειτούργησαν" τον ιερέα και λειτουργό μας. 
     Κατόπιν αγόρια και κορίτσια "κοινώνησαν" από τα Θεία Δώρα, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας, που ετοίμασε ο λειτουργός μας, ο π. Χρυσόστομος, ο οποίος και στο τέλος μας μίλησε για την αξία της κοινής λατρείας μας στον Θεό, τον ερχομό μας τακτικά στην εκκλησία και την Θεία Κοινωνία, αλλά και γενικότερα την συμμετοχή μας σε κάθε κάλεσμα του Χριστού μας, το κατηχητικό σχολειό μας, αλλά κυρίως τον κυριακάτικο εκκλησιασμό που είναι το κυρίαρχο σημείο και απαραίτητος στην ζωή του χριστιανού.
         Αμέσως μετά το αντίδωρο και ένα μικρό δωράκι, μια αναμνηστική ευλογία της λήξης της κατηχητικής χρονιάς του 2016-2017, ένας χειροποίητος μικρός σταυρός για όλους, μεγάλους και μικρούς,  ξεκίνησαν οι κατηχητές μας την προετοιμασία για την γιορτή μας, και με μιας το σκηνικό άλλαξε και από τόπο της Θυσίας του Χριστού μας για όλους εμάς και της Λατρείας μας σε Αυτόν, έγινε τόπος όπου τα παιδιά μας, τραβώντας μια κουρτίνα απ' άκρη σ' άκρη και κρύβοντας τις εικόνες του τέμπλου του Ναού μας, ελλείψει άλλου καταλληλότερου χώρου, έφτιαξαν την όμορφη θεατρική σκηνή που χρειαζόμασταν και πάνω σε αυτήν ξεδίπλωσαν το υποκριτικό τους ταμπεραμέντο και την αγάπη τους για το κατηχητικό σχολείο τους και τέλος προβάλαμε και το βίντεο με την ανασκόπηση της κατηχητικής χρονιάς 2016-2017 και τα κατορθώματα μας μέσα σε αυτήν, δημιούργημα του κου Στυλιανού Μουγκράκη, που αθέατος χρόνια τώρα μας βοηθά πάντα με τις γνώσεις του στην πληροφορική, στις δραστηριότητες μας. 
       Μετά, και εκτός προγράμματος, 
ως έκπληξη οι κατηχητές και οι κατηχήτριες της"Ιθάκης" μας, κάλεσαν πάνω στον σολέα τον π. Χρυσόστομο για να του επιδώσουν ένα όμορφο αναμνηστικό με στιγμές από την συναναστροφή τους μαζί του και το γλυκό ευχαριστώ τους, που όμως δεν έμεινε αναπάντητο, αφού αμέσως και ο ίδιος τους χάρισε ως αντίδωρο της προσπάθειας τους ένα αναμνηστικό δίπλωμα της κατηχητικής χρονιάς που φεύγει πια, με μια ευχή..."Και του χρόνου", να τους έχει και πάλι στην όμορφη ομάδα του.
     Κατόπιν ο π. Χρυσόστομος μας κάλεσε όλους επάνω
 στην σκηνή, τα αγόρια και τα κορίτσια των κατηχητικών μας, τους μικρούς καλεσμένους μας με τον δάσκαλο τους από την χορωδία "Ειρμός", τον κο Σπύρο, τους γονείς και όλους τους παρευρισκομένους στην χαρά της γιορτής μας, για την καθιερωμένη πια αναμνηστική φωτογραφία της λήξης των σαββατιάτικων συναντήσεων της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, της "Ιθάκης " μας, που αυτή η φωτογραφία άλλωστε είναι και το θέμα της αφίσα μας κάθε χρόνο για την έναρξη της επόμενης χρονιάς των κατηχητικών μας τον Σεπτέμβριο.
         Κατόπιν βγήκαμε στο προαύλιο για μια ακόμα φωτογραφία στα σκαλιά του 
νεόχτιστου επάνω Ναού μας, όπου και ευχηθήκαμε 
"Καλό Καλοκαίρι" στην κάμερα που αποθανάτισε το γεγονός και αργότερα θα το προβάλουμε στο κανάλι μας στο YouTube, για να αρχίσουμε αμέσως μετά το παιχνίδι, βάζοντας σε λειτουργία το κυκλικό Λούνα παρκ που είχε στηθεί από τους κατηχητές μας. 
      Τα μεγαλύτερα παιδιά μας, του ανώτερου κατηχητικού μας, που τους κάνει μάθημα ο ίδιος ο 
π. Χρυσόστομος, ήταν οι αρχηγοί και κριτές των αγώνων, ενώ τα παιδιά μας έπαιξαν με την ψυχή τους μέχρι που σύννεφα μαζεύτηκαν πάνω από την πελώρια αυλή της εκκλησίας μας και οι πρώτες σταγόνες της βροχής άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους.
     Η ψιχάλα έγινε βροχή και η βροχή καταιγίδα και όλοι μας τρέξαμε να καλυφτούμε μέσα στην ασφάλεια της κατακόμβης μας, όπου και απτόητοι συνεχίσαμε το παιχνίδι μας με τα αυτοσχέδια πια παιχνίδια που επινόησαν εκείνη την στιγμή οι κατηχητές μας με περισσή ευκολία σαν να ήταν όλα σχεδιασμένα, παιχνίδια που χάρισαν στα παιδιά μας το γέλιο που τους έκλεψε η αναπάντεχη βροχή λίγο πριν. 
     Την ίδια στιγμή βιαστικά, αφού μας άλλαξε το πρόγραμμα η βροχή, ετοιμάζονταν και το τραπέζι από τις γλυκιές μανούλες, που μαζί με τις κατηχήτριες μας πίσω στις αίθουσες δεξιώσεων στόλισαν με περισσή χάρη και φροντίδα, αλλά περισσότερο με τις τηγανιτές πατάτες και τις κάθε λογής σαλάτες που από νωρίς γέμισαν την φιλόξενη κουζίνα μας για να χορτάσουν τα πεινασμένα από το παιχνίδι "100 κατηχητόπουλα" μας, όπως μας τραγούδησαν τα ίδια τα παιδιά στο τραγούδι που έγραψε για αυτούς ο π. Χρυσόστομος Τελίδης από την αρχή της ίδρυσης των κατηχητικών μας, το 2010.  
           Την ίδια και πάλι στιγμή, στο κεφαλόσκαλο του επάνω Ναού μας είχε στηθεί ψησταριά από τον κο Χρήστο Χαλκίδη, ενώ οι ψήστες μας, οι ρωμαλέοι μπαμπάδες των κατηχητόπουλων μας, είχαν ανάψει από νωρίς την φωτιά και ετοίμαζαν τα κάρβουνα για να ψήσουμε τα σουβλάκια, και όχι μόνο, που εξασφάλισε για εμάς ο π. Χρυσόστομος για το μεσημεριανό τραπέζι μας, ενώ και οι μητέρες των παιδιών, η μια μετά την άλλη συνέχισαν να φέρνουν τις τηγανιτές πατάτες και τις σαλάτες που θα ολοκλήρωναν το γεύμα των εκατό και πλέον κατηχητόπουλων, φιλοξενούμενων, κατηχητών και γονέων μας. 
      Όταν όλα ήταν έτοιμα δόθηκε το σύνθημα που σήμαινε πως το τραπέζι μας ήταν στρωμένο, και όλοι βιαστικά και πολύ-πολύ πεινασμένοι κατακλύσαμε τις αίθουσες τις κατακόμβης μας που είχαν μεταμορφωθεί σε όμορφες τραπεζαρίες, όπου θα έτρωγαν τα παιδιά μας μαζί με τους γονείς και τους προσκεκλημένους μας. 
Ο π. Χρυσόστομος έκανε την προσευχή και  αρχίσαμε να τρώμε με πολύ όρεξη. Κάθε λογής κρεατικά, πατάτες, σαλάτες, χυμούς και πολλά ακόμα περιείχε το πλούσιο μεσημεριανό μας, από το οποίο δεν έμεινε ούτε σουβλάκι για δείγμα. 
      Και αφού χορτάσαμε, ένα-ένα τα παιδιά μας άρχισαν να επιζητούν την ξεκούραση και την θαλπωρή του σπιτιού τους, ενώ οι γονείς άρχισαν να συγκεντρώνονται για να παραλάβουν τους λιλιπούτειους ενορίτες μας, τα παιδιά τους, τα "100 κατηχητόπουλα" της  όμορφης και λαμπερής "Ιθάκης" μας που γέμισαν για άλλη μια χρονιά τις αίθουσες των κατηχητικών μας, αλλά και τις ψυχές μας με την άδολη αγάπη τους. 
           Ο ιερέας μας, αποχαιρέτησε έναν-έναν τους μικρούς καλεσμένους του από την χορωδία "Ειρμός" και φυσικά τον διδάσκαλο τους στην βυζαντινή
 μουσική, κο Σπυρίδωνα Ασπιώτη, ο οποίος και τον διαβεβαίωσε ότι όλοι οι μαθητές του πέρασαν καλά μαζί μας, έπαιξαν, έφαγαν, χόρτασαν και χάρηκαν στην γιορτή μας αυτή, ενώ τους προσκάλεσε και στην επερχόμενη, πρώτα ο Θεός, έναρξη της επόμενης κατηχητικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο. 
      Ύστερα αφού αποχαιρέτησε και τους γονείς με τα παιδιά τους, τότε και μόνο τότε μάζεψε τους κατηχητές και τις κατηχήτριες του, τις μαγείρισσες και τους τραπεζοκόμους, τους ψήστες και όλους όσους αγωνίστηκαν για την επιτυχία
 αυτής της γιορτής μας και έκατσε μαζί τους σε μια κοινή πλούσια Τράπεζα με κάθε λογής εδέσματα και αναψυκτικά για όλους.
           Έτσι λοιπόν και φέτος κύλησε η τελευταία και εορταστική συνάντηση μας για την λήξη των κατηχητικών μας συνάξεων στην Ενοριακή Νεανική Εστία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, με την Λατρεία μας στον Χριστό, αρχικά, κατόπιν με γιορτή μέσα στον ναό μας, ύστερα με παιχνίδι έξω από αυτόν και τέλος με φαγητό ... "μέχρι σκασμού". 
      Στο άρθρο της ιστοσελίδας των παιδιών μας, της "Ιθάκης" μας,  (www.enetheopatoron.blogspot.gr) 
που τώρα εσείς διαβάζεταιοι αναγνώστες και οι φίλοι μας, διαδικτυακοί και μη,  θα βρείτε αναλυτικά και με κάθε λεπτομέρεια, στιγμές από την χαρά γιορτής μας, το οποίο άρθρο μας, όπως πάντα, το έχουμε διανθίσει με πολλές-πολλές φωτογραφίες, που τράβηξαν τα ίδια τα παιδιά μας και εμείς σας τις παρουσιάζουμε στην εορταστική ανάρτηση της ιστοσελίδας μας, κάνοντας σας έτσι κοινωνούς και μάρτυρες της πιο δραστήριας ομάδας, της πιο όμορφης παρέας, της πιο γλυκιάς συντροφιάς των Ανθοκήπων...των 100 κατηχητόπουλων των Αγίων Θεοπατόρων, του Ιωακείμ και της Άννας, της  "Ιθάκης" του ταξιδιού μας, που είναι το κατηχητικό μας, αλλά και της "Ιθάκης" του προορισμού μας, που είναι ο Χριστός και η Εκκλησία Του!!!
Καλό καλοκαίρι και...
...ραντεβού τον Σεπτέμβρη!!!
*ακολουθούν παρακάτω με ένα κλικ στο "Διαβάστε περισσότερα..." πλείστες όσες φωτογραφίες από την γιορτή μας...
Λήξη κατηχητικής χρονιάς 
2016-2017
Καλό καλοκαίρι παιδιά...
...& ραντεβού τον Σεπτέμβρη!!!

TAG