Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΣ ΤΟ 2017 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ, ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ & Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΜΑΣ.

Τριπλή γιορτή...τριπλή χαρά!!!
    Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017, κάναμε την καθιερωμένη γιορτή μας για τους προστάτες Αγίους μας, τους Τρεις Ιεράρχες, για τις μητέρες που εορτάζουν την 2α Φεβρουαρίου, αλλά κόψαμε και την Βασιλόπιτα της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, "Η Ιθάκη", μια τριπλή γιορτή που θα μας μείνει αξέχαστη αφού είχε τα πάντα. 
      Τώρα θα μου πείτε πως "περσινά ξινά σταφύλια" και δίκαιο θα έχετε, αλλά τώρα μπορέσαμε να γράψουμε και να αναρτήσουμε το άρθρο γαι την όμορφη γιορτή μας, γιατί μας ξεπέρασε η επικαιρότητα που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα εδώ στην Ενορία μας, και εμείς ξωπίσω της αγωνιζόμαστε να την καλύψουμε.
      Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών και τον εκκλησιασμό των Σχολείων των Ανθοκήπων, του 3ου Δημοτικού και του 4ου Νηπιαγωγείου, νωρίς το πρωΐ με τον Όρθρο της εορτής των Τριών Ιεραρχών και κατόπιν με την Θεία Λειτουργία που ακολούθησε, όπου παρευρέθησαν και προσευχήθηκαν μαζί μας ο Διευθυντής και οι δάσκαλοι του 3ου Δημοτικού Σχολείου μας, 
και οι Νηπιαγωγοί μας, και μάλιστα με αντιπροσωπεία μαθητών, τον σημαιοφόρο και τους παραστάτες της σημαίας, που κράδαιναν σφιχτά την σημαία τους καθ' όλη την διάρκεια της εορταστικής Θείας Λειτουργίας, πάνω στον σολέα του Ναού, όπου τους είχε τοποθετήσει ο π. Χρυσόστομος Τελίδης. Στο τέλος έγινε και η καθιερωμένη Αρτοκλασία των δασκάλων για τους μαθητές τους και ο Διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου, κος Αναστάσιος Χατζηϊωαννίδης, παρέλαβε από τους δύο ιερείς μας τον ευλογημένο Άρτο. 
      Τον πανηγυρικό της ημέρας ανέλαβε να εκφωνίσει ένας από τους δασκάλους μας και μετά το "Δι΄ ευχών..." ο π. Χρυσόστομος Τελίδης προσκάλεσε τους δασκάλους και τα παιδιά στο φιλόξενο Αρχονταρίκι της υπόγειας προς το παρόν εκκλησιάς μας, που τώρα χτίζετε το επάνω μέρος του, για να λειτουργήσει και να στεγάσει της λατρευτικές και κοινωνικές ανάγκες των ενοριτών μας, και τους κέρασε ένα πλούσιο και νόστιμο πρωϊνό, για να ξανάρθουν, όπως τους είπε αστειευόμενος, ενώ για όλα τα παιδιά περίμενε ένα γλυκό κέρασμα πριν πάνε ξανά στο Σχολείο τους και κατόπιν στα σπίτια τους αφού η 30η Ιανουαρίου, ως ημέρα εορτής των προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων, των Τριών Ιεραρχών, είναι σχολική εορτή και αργία.
      Το Σάββατο 4/2/2017, προκαθορισμένη ημέρα της τριπλής εορτής της "Ιθάκης" μας και ώρα 1.00 το μεσημέρι, όλα ήταν έτοιμα από τις κατηχήτριες μας που είχαν και την ευθύνη για την γιορτή μας, από την κα Σοφία Νικολαϊδου και την κα Θεανώ Κουρλίτη και την κα Δήμητρα Ανθιμίδου, ενώ βοήθησαν και οι κατηχητές μας, ο κος Ευθύμιος Ασλανίδης και ο Γεώργιος Μουγκράκης και ο κος Παναγιώτης Σπάρταλης, αλλά και τα αγόρια και τα κορίτσια του ανώτερου κατηχητικού μας. Το σκηνικό είχε αλλάξει εντελώς, το Ιερό και το τέμπλο του Ναού μας καλύφθηκε, ενώ ο σολέας μας από σκηνή θυσίας του Χριστού μας είχε μετατραπεί σε θεατρική σκηνή, όπου τα παιδιά μας λίγο αργότερα θα ξεδίπλωναν, όπως μόνο αυτά ξέρουν, το εκρηκτικό καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο τους. 
      Ένας μικρός αλλά ουσιαστικός ρόλος υπήρξε στην γιορτή μας και για τον Κύκλο Νέων Γυναικών και Μητέρων του Ιερού Ναού μας, που γίνεται κάθε Τετάρτη στην κατακόμβη μας, όπου οι κυρίες που τον απαρτίζουν υπό την καθοδήγηση της κας Ευγενίας , της Κυκλάρχισσας τους, έπλεξαν το εγκώμιο της Ελληνίδας μάνας και με ποιήματα και τραγούδια επένδυσαν με την δική τους μητρική πινελιά την όμορφη γιορτή των ίδιων των παιδιών τους.
      Από τον βιντεοπροβολέα άρχισαν να προβάλλονται με την σειρά οι εικόνες από το βίντεο που ετοίμασε η κα Σοφία Νικολαΐδου, η κατηχήτρια μας, αρχικά για τους Τρεις Ιεράρχες και κατόπιν για τις μητέρες τους, την Εμμέλεια, την Νόννα και την Ανθούσα, ενώ τα παιδιά μας, τα κορίτσια και τα αγόρια των κατηχητικών μας, εναλλάσσονταν πάνω στην σκηνή άλλοτε για να μιλήσουν για τον Άγιο Βασίλειο, τον Άγιο Γρηγόριο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τους 
προστάτες Αγίους τους, άλλοτε για να ψάλλουν το Απολυτίκιο τους, ή για να τραγουδήσουν τραγούδια που σκάρωσαν για την γιορτή τους με την βοήθεια των κατηχητών και των κατηχητριών τους, άλλοτε πάλι για να πουν τα ποιήματα που έγραψαν για τις μαμάδες τους που γιορτάζουν την ημέρα της Υπαπαντής, την 2α Φβρουαρίου, όμορφα γλυκά ευχαριστώ από μικρά και μεγαλύτερα παιδιά αφιερωμένα στις καλές μητέρες τους, αφήνοντας μας όλους όσους παρακολουθούσαμε την όμορφη αυτή γιορτή, να αναρωτιόμαστε από που πηγάζει αυτό το αυθόρμητο και πηγαίο ταλέντο των παιδιών μας.
      Ο Χριστός μας είναι εδώ, πηγή και έμπνευση των κατηχητόπουλων μας, αρχή των πάντων, παρόν στην συντροφιά μας και στις σαββατιάτικες συναντήσεις μας, μαζί με την δική του Μητέρα, την Παναγιά μας, που και αυτή είναι εδώ μαζί με τους δικούς της γονείς, τον Ιωακείμ και την Άννα μας, την Γιαγιά και τον Παππού Του και μέσα σε αυτήν την Αγία Οικογένεια, τα παιδιά μας μεγαλώνουν και ανδρώνονται, μαθαίνοντας, παίζοντας, ανακαλύπτοντας τον εαυτό τους, συμμετέχοντας στην ζωή της Εκκλησίας και της κοινωνίας, βγάζοντας έτσι ότι καλύτερο έχουν προς τα έξω. Αλλά και εμείς είμαστε λίγο παραδίπλα για να τα ενθαρρύνουμε, να τα προστατεύουμε, να τους διδάσκουμε την ιστορία των Αγίων μας, να  τους δείξουμε τον δρόμο και να τα βοηθήσουμε όσο μπορούμε να μην ξεστρατίσουν. 
       Κατόπιν ο π. Χρυσόστομος ανέβηκε και αυτός στον σολέα όπου βρίσκονταν στολισμένη πάνω σε ένα τραπέζι η Βασιλόπιτα της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, "Η Ιθάκη", όπως την ονόμασαν πρόσφατα οι κατηχητές μας, τέλεσε την Ακολουθία της κοπής της και κατόπιν μοίρασε ένα-ένα τα κομμάτια της. Το 1ο κομμάτι του Χριστού (που σε Αυτόν έπεσε το φλουρί, δείχνοντας για ακόμη μια φορά την αγάπη Του) και κατόπιν χωρίς εκπλήξεις...της Παναγίας...του Αγίου Βασιλείου...των Αγίων Θεοπατόρων...των κατηχητών...των κατηχητριών...των "Ρομποπατόρων"...των "Θεοπατόρων"...των προπονητών...των βοηθών τους...και μετά μοίρασε σε όλα τα παιδιά τα μικρά βασιλοπιτάκια με τα έξι συνολικά φλουριά, όσα και τα κατηχητικά μας τμήματα, που κάθε φλουρί είχε δώρο και από ένα βιβλίο της αρεσκείας τους από την βιβλιοθήκη του Ναού.
       Ο π. Χρυσόστομος αποχαιρέτησε ένα-ένα όλα τα παιδιά και τους γονείς τους και τους προέτρεψε να βγούν έξω, όπου στην μεγάλη αυλή μας τους περίμενε ακόμα ένα κέρασμα, σοκολατένια μελομακάρονα και κουραμπιέδες για παιδιά και γονείς. Αργότερα τους κατηχητές και τις κατηχήτριες, απεκατέστησαν την τάξη και καθάρισαν την εκκλησιά μας για να μπορέσουμε την επομένη, την Κυριακή 5/2, να τελέσουμε την Θεία Λειτουργία. Η θεατρική σκηνή μετατράπηκε και πάλι σε Θυσιαστήριο, όπου θα ξεδιπλωνόταν αύριο το πρωΐ το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, φανερώθηκαν και πάλι οι Άγιοι μας από το τέμπλο που είχαν σκεπαστεί και τα καντήλια μας πήραν και πάλι την θέση που τους πρέπει, μέχρι την επόμενη γιορτή μας, που μάλλον θα είναι  η παραδοσιακή γιορτή που έχουν την επιμέλεια τα αγόρια αυτήν την φορά και αφορά την 25η Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την ένδοξη επανάσταση του 1821 των Ελλήνων προγόνων μας.
       Στον απόηχο και αυτής της γιορτής των κατηχητόπουλων μας, της τριπλής γιορτής, των Τριών Ιεραρχών, της Ημέρας της Μητέρας και της κοπής της Αγιοβασιλιάτικης πίτας μας, έμεινε η ζεστασιά από την παρουσία τους μέσα στην αγκαλιά του Χριστού μας, έμεινε η αγάπη μας για αυτά και η υπερηφάνεια μας για τα επιτεύγματα τους και γιατί είναι δικά μας παιδιά και τα μεγαλώνουμε παρέα με τους γονείς τους, έμεινε το γέλιο τους, η χαρά τους, αλλά και η ευθύνη μας για να τους δώσουμε ότι μπορούμε περισσότερο ακόμα για να συνεχίσουν να είναι ευτυχισμένα και προστατευμένα , όπως κάνουμε μέχρι σήμερα.
*Χρόνια Πολλά στα παιδιά μας, 
για τους Αγίους προστάτες τους, 
που σήμερα γιορτάζουν,

**Χρόνια Πολλά για όλες τις Μητέρες, 
που εμείς σήμερα τις γιορτάζουμε, 
ενώ κανονικά γιορτάζουν στις 2 Φεβρουαρίου,

***Χρόνια Πολλά, Καλά και ευλογημένα
 σε όλα τα παιδιά του κόσμου & 
****Ευχές για μια όμορφη κατηχητική χρονιά, 
2016-2017, που ήδη διανύουμε!!!
Και του χρόνου!!!
TAG