Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ.

Αποτέλεσμα εικόνας για ανατροφή παιδιών & εκκλησία
Είδησις: 
        *Η γιορτή για την έναρξη της νέας κατηχητικής χρονιάς 2015-2016, στα κατηχητικά μας, θα γίνει το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, στις 9.30 το πρωί, σύμφωνα με το πρόγραμμα μας παρακάτω. Σας περιμένουμε όλους...και τους γονείς. 
Καλή κατηχητική χρονιά!!!
Ελάτε κοντά μας!!!
      Από την στιγμή που μας αξιώνει ο Θεός με το Δώρο της τεκνογονίας, αναλαμβάνουμε, με ότι συνεπάγεται αυτό, εκτός από τον αγώνα μας ως γονείς στην ανατροφή του παιδιού μας, και τον δύσκολο και απαιτητικό ρόλο του δασκάλου και του καθοδηγητή, του πρώτου δηλαδή υπευθύνου για την σωματική και πνευματική πορεία του, ενώ θα ακολουθήσουν 
λίγο αργότερα και άλλοι παράγοντες που τελικά θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα και την ψυχική κατάσταση του, όπως είναι το σχολείο και οι δάσκαλοι του, μα και οι κατηχητές και οι ιερείς από την εκκλησία της Ενορίας του, που παράλληλα και σε αγαστή συνεργασία με γονείς και δασκάλους θα πρέπει να δώσουν στην νεότητα την αυτογνωσία, αλλά και την Θεογνωσία, στοιχεία απαραίτητα στην ζωή που θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει. 
         Το παρακάτω εισαγωγικό κείμενο μου, αλλά πολύ περισσότερο τα λόγια του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου που ακολουθούν, θαρρώ πως μπορούν να βοηθήσουν τους αναγνώστες μας, ειδικά τους γονείς και ιδιαιτέρως τους νέους γονείς, οι οποίοι χωρίς την βοήθεια του Θεού, στέκονται και παρακολουθούν πολλές φορές τα παιδιά τους να καταστρέφονται, μη μπορώντας ούτε να τα καταλάβουν αλλά ούτε και να τα προστατεύσουν από τους κινδύνους που παραμονεύουν στην καθημερινή ζωή τους. 
         Έναν τρόπο να βοηθηθούμε στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας μας τον προσφέρει η Εκκλησία και αυτός είναι το κατηχητικό σχολείο, που στις μέρες μας πια, σύγχρονο και ολοζώντανο μπορεί να δώσει όλα αυτά τα καλά στοιχεία που χρειάζεται η ψυχή, αλλά και το σώμα, του παιδιού σας για να παλέψει αργότερα στην εφηβεία και στην ενηλικίωση του με τις χειρότερες μορφές κινδύνου που μπορεί να παρουσιαστούν και να προσπαθήσουν να σαγηνεύσουν τα παιδιά σας.
         Αυτό προσφέρει και το δικό μας κατηχητικό σχολείο. Εν διαμέτρου αντίθετοι, πρώτα εγώ, ο ιερέας υπεύθυνος της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, αλλά και το ολοκαίνουργιο επιτελείο των νέων κατηχητών και κατηχητριών, με το παρωχημένο μοντέλο των κατηχητικών παλιάς γενιάς, που άφηνε μέχρι τώρα παντελώς αδιάφορο τα παιδιά μας, σύγχρονο και με μεθόδους που συναρπάζουν και ευχαριστούν το κάθε παιδί (ομάδα ρομποτικής & ποδοσφαίρου, 
υπολογιστές και ελεγχόμενη χρήση του διαδικτύου και πολλά ακόμα) του δίνουν, μέσα από το καλό παιχνίδι, σαφώς την Θεογνωσία και την γνώση των Μυστηρίων και της ζωής της Εκκλησίας του Χριστού, παράλληλα όμως το εφοδιάζουν και με την κοινωνικοποίηση, την αγάπη και την συναδελφικότητα, την φιλία και οπωσδήποτε την ασφάλεια που πρέπει να νοιώθει το κάθε παιδί για να αναπτύξει τα καλά στοιχεία που κρύβει μέσα του, ενώ θα παλέψει με την βοήθεια μας και θα αποκτήσει τις άμυνες που θα χρειαστεί αργότερα για να αγνοήσει οτιδήποτε κακό θα εμφανιστεί στον δρόμο του μέσα στην παιδική, εφηβική και τέλος ενήλικη ζωή του.  
       Κάθε Σάββατο από το πρωΐ μέχρι αργά το απόγευμα, (10 π.μ - 2 μ.μ για τα κορίτσια & 1 μ.μ - 5 μ.μ για τα αγόρια) φέρτε τα παιδιά σας στην εκκλησία μας και εμπιστευθείτε τα στον αγώνα που κάνει η Ενορία μας να βρεθεί κοντά στην νεότητα και να της προσφέρει αυτό που της αξίζει. Και την Κυριακή, σας παρακαλώ πολύ αγαπητοί γονείς, οδηγήστε τα από νωρίς το πρωΐ στην Θεία Λειτουργία μας δίνοντας πρώτοι το παράδειγμα, και μάθετε τα να παίρνουν μέρος στην ζωή της Εκκλησίας μας και στα Μυστήρια της. Εσείς θα πρέπει πρώτα να κάνετε την αρχή και κατόπιν και εμείς θα ακολουθήσουμε για να κάνουμε την όμορφη γειτονιά των Ανθοκήπων μας, υπόδειγμα σε όλη την Νέα Ευκαρπία.  
        Στο σημερινό μας άρθρο της ιστοσελίδας της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας,  (www.enetheopatoron.blogspot.gr) φιλοξενούμε ένα κομμάτι από το βιβλίο "Θέματα Ζωής" τόμος Α΄ και το κεφάλαιο "Η ανατροφή των παιδιών", του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου από τις εκδόσεις της Ιεράς Μονής Παρακλήτου. Είναι ένα δίπτυχο (τόμος Α΄ και Β΄) ανθολόγημα ομιλιών του δεινότερου εκκλησιαστικού ρήτορα όλων των αιώνων, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ύφος ζωηρό, εικόνες συναρπαστικές και λογοτεχνικότητα απαράμιλλη χαρακτηρίζουν τον χειμαρρώδη λόγο του μεγάλου ιεράρχη, που συνεπαίρνει, διδάσκει, σωφρονίζει, οδηγεί σε μετάνοια. Του χρυσού αιώνα η χρυσή φωνή σαν ηλιαχτίδα ελπίδας περνάει μέσ' από τα μαύρα σύννεφα της ζοφερής εποχής μας και μεταδίδει στις ανήσυχες και καλοπροαίρετες ψυχές το φως της πίστεως, της αλήθειας, της ζωής.
                                                                                                                                         π. Χρυσόστομος Τελίδης
"Η ανατροφή των παιδιών" 
(του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου) 
"Θέματα Ζωής"
Αποτέλεσμα εικόνας για ανατροφή παιδιών      Όπως δεν θα μπορέσουμε να δικαιολογηθούμε για τα προσωπικά μας αμαρτήματα μπροστά στον μέγα κριτή μας Χριστό, το ίδιο θα σταθούμε
αναπολόγητοι και γι’ αυτά των παιδιών μας. Και είναι λογικό. Γιατί αν η κακία ήταν έμφυτη, θα υπήρχε δικαιολογία. Είναι γνωστό, όμως, ότι με τη θέληση μας ακολουθούμε είτε το δρό­μο της αμαρτίας είτε το δρόμο της αρετής. Πώς θα δι­καιολογηθεί επομένως ο γονιός, που άφησε το πιο αγαπημένο του πλάσμα, το παιδί του, να παραστρατίσει;
Αποτέλεσμα εικόνας για ανατροφή παιδιών & εκκλησία
     Αν τα παιδιά ανατραφούν με καλές συνήθειες, δύ­σκολα αλλάζουν συμπεριφορά όταν μεγαλώσουν. Για­τί η παιδική ψυχή είναι σαν το κάτασπρο, το ολοκά­θαρο πανί, που, αν το βάψουμε με κάποιο χρώμα, βά­φεται τόσο καλά, ώστε, όσες φορές κι αν θελήσουμε να το ξαναβάψουμε, πάντα φαίνεται η αρχική βαφή. Έτσι, λοιπόν, είναι και τα μικρά παιδιά. Όταν συ­νηθίσουν στο καλό, δύσκολα αλλάζουν.
Αποτέλεσμα εικόνας για ανατροφή παιδιών & εκκλησία          Ο απόστολος Παύλος αναφέρει μια παροιμία, που την έχει δανειστεί από τον ποιητή Μένανδρο: «Φθείρουσιν ήθη χρηστά ομιλίαι κακαί». Δηλαδή: Οι κακές συναναστροφές χαλάνε τον καλό χαρακτήρα (Α’ Κορ. 15:33). Ας μην απορούμε, πώς μερικοί γίνονται κλέ­φτες ή ακόλαστοι ή βλάσφημοι. Τα παιδιά από μικρά στερούνται τη χριστιανική αγωγή, συνηθίζουν στο κακό και 
Αποτέλεσμα εικόνας για ανατροφή παιδιών & εκκλησίαμε την πρώτη αφορμή ξεστρατίζουν. Γι’ αυτό ο απόστολος συμβουλεύει: «Παιδιά, να υπακούτε στους γονείς σας, σύμφωνα με το θέλημα του Κυρίου· αυτό άλλωστε είναι το σωστό. Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου (αυτή είναι η μόνη εντολή που πε­ριέχει υπόσχεση), για να ευτυχήσεις και να ζήσεις πολλά χρόνια πάνω στη γη. Κι εσείς, πατέρες, μη φέρ­νεστε στα παιδιά σας έτσι που να τα εξοργίζετε, αλλά να τα ανατρέφετε δίνοντάς τους αγωγή και συμβουλές που εμπνέονται από την πίστη στον Κύριο» (Εφ. 6:1-4). Και ο σοφός Σολομών λέει: «Το παιδί, που έχει παιδαγωγηθεί, θα είναι σοφό» (Παροιμ. 10:4α). Και «ο γονιός που χρησιμοποιεί το ξύλο για να παιδαγωγήσει το γιο του, είναι σαν να τον μισεί· οποίος όμως τον αγαπάει, τον ανατρέφει με επιμέλεια (:μέ στοργή αλλά και αυστηρότητα)» (Παροιμ. 13:24).
Οι Άγιοι μας, οι Θεοπάτορες Ιωακείμ & Άννα,
οι προστάτες των άτεκνων ζευγαριών
 & της οικογενείας.
       Με αρετή, λοιπόν, να πλουτίζετε τα παιδιά σας και όχι με αγαθά πρόσκαιρα. Μην τους αφήνετε, λοιπόν, πλούτη, αλλά παίδευση και αρετή. Έτσι δεν θα στηρίζονται στην κληρονομιά υλικών αγαθών, και θα επιδοθούν στη μόρφωση του νου και στην καλλιέργεια της ψυχής. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την υπέρβαση της φτώχειας και όλων των προβλημάτων της ζωής. Και αν ο καθένας μας φροντίσει να καλλιεργήσει έτσι τα παιδιά του, τε­λικά όλοι, από γενιά σε γενιά, θα βρεθούμε έτοιμοι κατά την παρουσία του Χριστού και θα αμειφθούμε από τον δίκαιο Κύριό μας. Έτσι είναι. Αν αναθρέ­ψεις καλά το παιδί σου και το κάνεις να έχει ευσέβεια και αγάπη, αν κι εκείνο κάνει το ίδιο στα δικά του παιδιά κ.ο.κ, θα σχηματιστεί μια αλυσίδα ευλογημένη χάρη σ’ εσένα, που έγινες η ρίζα όλου του καλού.
Αποτέλεσμα εικόνας για ανατροφή παιδιών & εκκλησία             Οι γονείς που παραμελούν την καλή ανατροφή των παιδιών τους, είναι χειρότεροι κι από τους παιδοκτό­νους· γιατί οι πρώτοι θανατώνουν την αθάνατη ψυχή, ενώ οι δεύτεροι μόνο το θνητό σώμα.
Γονιός δεν είναι εκείνος που απλά γέννησε ένα παι­δί, μα εκείνος που και μετά τη γέννησή του το αγα­πάει. Κι αν η αγάπη είναι αναγκαία εκεί όπου υπάρ­χει από τη φύση, πολύ περισσότερο χρειάζεται εκεί όπου υπάρχει χάρη Θεού. Αν δηλαδή πρέπει ν’ αγα­πάει κανείς τα φυσικά του παιδιά για να λέγεται σω­στός γονιός, πόσο μάλλον τα χαρισματικά παιδιά, τα πνευματικά, τα βαπτισμένα, φροντίζοντας να μην κο­λαστούν.
          Αλλά κι εσύ, παιδί μου, να υπακούς τους γονείς που σε γέννησαν. Για όσα σου πρόσφεραν, τίποτα δεν μπορείς να τους ανταποδώσεις, ούτε να τους γεννή­σεις ούτε να μοχθήσεις γι’ αυτούς, όσο εκείνοι για σέ­να. Και όταν ο πατέρας σου μαλώνει κάποιο από τ’ αδέλφια σου, πρέπει να συμμερίζεσαι το γονιό σου. Γιατί αν παίρνεις το μέρος του αδελφού σου, μολονό­τι έσφαλε, θα γίνει χειρότερος. Έτσι βάζεις σε κίνδυ­νο και την ψυχική σου σωτηρία, αφού όποιος δεν αφήνει να γιατρευτεί μια πληγή, έχει μεγαλύτερη ευθύνη από κείνον που την προκάλεσε, γι’ αυτό και τι­μωρείται. Ένας τραυματισμός, βλέπεις, ίσως να μην είναι άμεσα θανατηφόρος, ενώ η παρεμπόδιση της θε­ραπείας μπορεί να προκαλέσει το θάνατο.
            Ο προφήτης Δαβίδ λέει: «Αποκτήστε την παιδεία (του Θεού), για να μην οργιστεί εναντίον σας ο Κύρι­ος» (Ψαλμ. 2:12). Δώστε στα παιδιά σας χριστιανική μόρφωση. Αυτή είναι η υποχρέωσή σας. Αν αδιαφορήσετε, θα κολαστείτε, έστω κι αν έχετε άλλες αρετές. Να τους μάθετε τα μυστήρια της Εκκλησίας, τη δι­καιοσύνη, τη σωφροσύνη, την ανδρεία της ψυχής. Να τα βοηθήσετε να γνωρίσουν τον εαυτό τους, γιατί μέσ’ από την αυτογνωσία θα οδηγηθούν και στη θεογνω­σία. Αν δεν γνωρίσουν το Θεό, τί θα τους ωφελήσουν όλα τ’ άλλα; Δεν ακούτε τον Κύριο, που λέει στο ιερό Ευαγγέλιο, πως, αν ο άνθρωπος κερδίσει ολόκληρο τον κόσμο, χάσει όμως την ψυχή του, δεν ωφελείται σε τίποτα;
                   Καλλιεργήστε, λοιπόν, πνευματικά τα παιδιά σας. Καλλιεργήστε και τον εαυτό σας. Έτσι θα σωθείτε και θα μπείτε στη βασιλεία των ουρανών, με τη χάρη του Χριστού μας.
                                                                     Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου