Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟ.

Τα κατηχητικά μας σχολεία, 
το Σάββατο 6/12/2014,
"Κλειστόν λόγω εκδρομής".
      Το Σάββατο που μας πέρασε, 6 Δεκεμβρίου 2014, τα κατηχητικά μας σχολεία παρέμειναν κλειστά, αφού συμμετείχαν όλες οι τάξεις του σε μια ακόμα εκδρομή μας, που διοργάνωσε η Ενοριακή Νεανική Εστία του Ιερού Ναού μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, την πρώτη μας εκδρομή για την νέα κατηχητική χρονιά, η οποία σύμφωνα με το σχέδιο ήταν και εκπαιδευτική αλλά και ψυχαγωγική. 
      Το λεωφορείο μας ξεκίνησε μπροστά από την εκκλησία μας στις 10.15 το πρωΐ και ο πρώτος μας προορισμός ήταν το εργοστάσιο Τιτάν, όπου φιλοξενείτε η κινητή έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του κου Κ.Κοτσανά, που βρίσκεται στο Κατάκολο Ηλείας στην Πελοπόνησο.
      Το ραντεβού μας εκεί με τον ξεναγό που μας περίμενε στην είσοδο, ήταν στις 10.30, ενώ η περιήγηση μας στους χώρους της έκθεσης διήρκεσε πάνω από μια ώρα αφού, λόγω της πληθώρας των παιδιών μας, που γέμισαν το λεωφορείο και επιπλέον μας ακολούθησαν και γονείς με τα αυτοκίνητα τους, χρειάστηκε να χωριστούμε σε δύο ομάδες.
       Πρώτη ομάδα που μπήκε στην έκθεση ήταν αυτή των κοριτσιών μας με τις κατηχήτριες τους, ενώ έξω από την αίθουσα τα αγόρια είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν καθώς περίμεναν την σειρά τους ένα όμορφο βίντεο κατατοπιστικό για τα εκθέματα του Μουσείου, τόσο αυτών που ήρθαν στο Τιτάν και εκτέθηκαν στην κινητή έκθεση του κου Κοτσανά, όσο και αυτά που είναι μόνιμα στο Κατάκολο Ηλείας και στο Μουσείο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.
      Ρομπότ, κουκλοθέατρα, υπολογιστές, πυροσβεστικά οχήματα, ρολόγια ακριβείας, ημερολόγια, πυροβόλοι καταπέλτες, καταπληκτικοί μηχανισμοί, ανυψωτικές, ακόμα πτητικές μηχανές,  ο αστρολάβος του Πτολεμαίου, η ατμομηχανή του Ήρωνος και τόσα άλλα επιτεύγματα που ανακάλυψαν οι πρόγονοι μας τον 3ο, 2ο και 1ο αιώνα πρό Χριστού, όταν ο υπόλοιπος γνωστός τότε κόσμος ζούσε σε άγρια κατάσταση. 
      Η έκθεση αυτή του κου Κοτσανά, που φιλοξενείτε από την τσιμεντοποιΐα του Τιτάνα η οποία βρίσκεται στην γειτονιά μας από τις 30 Οκτωβρίου και θα παραμείνει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, θεωρείτε ως η πληρέστερη και εγκυρότερη συλλογή παγκοσμίως, που περιλαμβάνει τις σημαντικότερες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων από το 2000 π.Χ μέχρι το τέλος του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου, είναι δε, μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια με πολλά βραβεία και επαίνους από Έλληνες και ξένους.
      Όλα αυτά που είδαμε στην πρωτότυπη αυτή έκθεση ήταν πολύ ενδιαφέροντα, έκαναν δε τις ανακαλύψεις του πολύ μεταγενέστερου παγκοσμίου φήμης εφευρέτη και ζωγράφου Leonardo Da Vinci, ο οποίος έζησε στον μεσαίωνα, να φαντάζουν παιχνιδάκια ή τουλάχιστον φθηνές αντιγραφές. Όμως η ανθρωπότητα γνωρίζει τις "δικές του" ανακαλύψεις και λίγα ξέρει για την πολύπλοκη τεχνολογία της ελληνικής αρχαιότητος, που άφησε σε όλους μας παρακαταθήκη τους πρόδρομους των μηχανών και των εξαρτημάτων τους, που χρησιμοποιούνται κατά κόρο σήμερα, στον  21ο αιώνα, τον αιώνα της πληροφορικής και της επιστήμης.
      Περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο στο Κατάκολο, αλλά και για την κινητή έκθεση του, που φιλοξενείτε στο Τιτάν, μπορείτε να πάρετε μέσω της ιστοσελίδας του Μουσείου, που είναι: www.kotsanas.com  
      Μετά όμως από την τόση εκπαίδευση, χρειαζόμασταν απαραιτήτως και ψυχαγωγία, η οποία ήταν και ο δεύτερος προορισμός της εκδρομής μας. Διαλέξαμε λοιπόν για τα παιδιά μας το τέλειο μέρος, τους χώρους του ξενοδοχείου "Nounelle" που βρίσκεται στο Ωραιόκαστρο, και πιο συγκεκριμένα τον παιδότοπο του, που μάθαμε ότι είναι ένας πολύ ωραίος και χαρούμενος χώρος, ότι πρέπει δε για τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους μαθητές του κατηχητικού σχολείου μας και όπως αποδείχθηκε ακόμα και για τους γονείς τους.
      Εκεί κάναμε το μάθημα μας και αργότερα κολατσίσαμε με ότι είχαν φέρει τα παιδιά μαζί τους, αλλά και ότι είχε ετοιμάσει η εκκλησία μας για τα παιδιά μας, από ένα σάντουιτς με χαλβά, βλέπετε είμαστε και στην περίοδο της νηστείας "της μικρής Σαρακοστής" των Χριστουγέννων και καλό είναι τα παιδιά να μαθαίνουν από τώρα το εκκλησιαστικό πρόγραμμα, αλλά και από ένα χυμό.  Τα παιδιά του κατηχητικού μας όμως δεν έβλεπαν την ώρα για να αρχίσει το παιχνίδι και έτσι όταν δώθηκε το σύνθημα από την διεύθυνση του παιδότοπο, οι λιλιπούτειοι ενορίτες μας επιδόθηκαν σε αυτό που ξέρουν καλύτερα από όλα. Το παιχνίδι, μέχρι "τελικής πτώσεως".
      Τραμπολίνα, φουσκωτά κάστρα, παιδικά γυμναστήρια, ηλεκτρονικά μηχανήματα και πόσα ακόμα, μια ολόκληρη παραμυθένια πόλη μέσα στους όμορφους χώρους του παιδότοπου του Ξενοδοχείου "Nounelle", που ήταν ολόκληρος δικός μας για ξέφρενο παιχνίδι και αναψυχή μέχρι το απόγευμα, ή τουλάχιστον μέχρι να βαρεθούμε, ή να κουραστούμε.
      Όι γονείς αργά το μεσημέρι άρχισαν να δυσανασχετούν στην καφετέρια του παιδότοπου και περίμεναν πως και πως την αναχώρηση μας, η οποία ήρθε όμως πολύ αργότερα, αφού τα παιδιά δεν ήθελαν να φύγουν και αν αποχωριστούν τα παιχνίδια και την διασκέδαση τους. Ο ιερέας μας, π.Χρυσόστομος, πάντα παρόν σε ότι κάνουμε έδωσε το σύνθημα της αποχώρησης και με βαριά καρδιά επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο μας για να πάρουμε σιγά-σιγά τον δρόμο της επιστροφής.
      Όταν φθάσαμε στο μεγάλο προαύλιο και αντικρίσαμε την εκκλησία μας που τώρα χτίζεται, οι γονείς ήταν κιόλας εκεί περιμένοντας τα παιδιά τους για να τα οδηγήσουν στα σπιτικά τους και όλοι εμείς, ο ιερέας μας, οι κατηχητές, οι κατηχήτριες και οι συνοδοί, βλέποντας τα πλατιά χαμόγελα των παιδιών αποζημιωθήκαμε μονομιάς για όλη αυτή την αναστάτωση, την κούραση και τον αγώνα μας να τα κάνουμε ευτυχισμένα, έστω και για λίγο και μετά να τα οδηγήσουμε ασφαλή και χαρούμενα στην αγκαλιά των γονιών τους.
      Ευχόμαστε και αυτή η μικρή μας εξόρμηση, η οποία ήταν μια προσφορά της Ενοριακής Νεανικής Εστίας του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας και ήταν εντελώς δωρεάν για όλα τα παιδιά των κατηχητικών μας, και που είχε εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα αλλά και ψυχαγωγικό, να άρεσε στα κατηχητόπουλα των Αγίων Θεοπατόρων και σύντομα να ξανακάνουμε μια παρόμοια εξόρμηση, αν όχι και καλύτερη από αυτήν. Η μικρή Ενορία μας θα κάνει ότι μπορεί για τον ευαίσθητο αυτό τομέα της νεότητος των Ανθοκήπων, φθάνει να τύχει της συμμετοχής από τα παιδιά μας και να αγκαλιάσουν οι γονείς τους όλες αυτές μας τις προσπάθειες, φέρνοντας τα παιδιά τους στα κατηχητικά σχολεία μας κάθε Σάββατο, όπου είναι το ασφαλέστερο μέρος για αυτά, μέσα στην αγάπη του Χριστού μας και των Αγίων του, μέσα στην ζεστή και ασφαλή αγκαλιά της μικρής, μα τόσο δραστήριας εκκλησιάς μας.
Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα
 σε όλους!!!
*Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δηλώνουν απερίφραστα του λόγου το αληθές...

Εκδρομή Σάββατο 6/12/2014, 
στο Μουσείο αρχαίας τεχνολογίας 
& στον παιδότοπο.






























TAG