ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ.

Όταν οι μαθητές προσεύχονται...
     Την Παρασκευή 23η Μαΐου τελέστηκε η καθιερωμένη πια Ιερά Παράκλησις στον Ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, για τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές της Ενορίας μας, που σε λίγες μέρες θα πάρουν μέρος είτε στις Πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε κάποια Σχολή της αρεσκείας τους , είτε στις προαγωγικές εξετάσεις για να συνεχίσουν το Γυμνάσιο ή το Λύκειο.
     Γνωρίζοντας πως η αγωνία της μαθητιώσας νεολαίας είναι μεγάλη την περίοδο αυτή των εξετάσεων και κατανοώντας πλήρως την ανάγκη των παιδιών μας για ηθική υποστήριξη και βοήθεια, η Αγία Εκκλησία μας θέσπισε αυτήν την όμορφη Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως, η οποία τελείτε σχεδόν σε όλες τις Ενορίες της Ελλάδος, δίνοντας την ευκαιρία στον μαθητή που θα το θελήσει, να προσέλθει στον ναό της Ενορίας του και πριν μπει στην αρένα των εξετάσεων, να παρακαλέσει τον Χριστό μας για Θεία Φώτιση και Βοήθεια. 
     Η προσέλευση των μαθητών στην εκκλησιά μας ήταν μικρή, παρόλο που γνωρίζουμε πως η Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, διαθέτει μεγάλο ποσοστό παιδιών που θα δώσουν φέτος εξετάσεις, μα αυτό δεν πτόησε τον ιερέα μας, τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, και μια όμορφη Παράκληση να κάνει με την βοήθεια του συνεφημερίου του, π. Χρυσοστόμου Κοτσίδη, που έψαλλε μαζί με τα παιδιά και τις κυρίες του ναού μας τους ύμνους της Ακολουθίας, αλλά και να κηρύξει τον Θείο Λόγο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της νεολαίας μας που δοκιμάζεται στο στίβο των εξετάσεων τους, που θα κρίνει εν μέρει και το μέλλον τους. 
     Στο τέλος,  εκτός της αοράτου ευλογίας και της δύναμης του Θεού, που πήραν από την προσευχή τους αυτή στον Δεσπότη Χριστό, τους μοίρασε ο π. Χρυσόστομος και από ένα στυλό  για να γράψουν με αυτόν τις εξετάσεις τους, αλλά και ένα βραχιόλι-κομποσκοίνι για να θυμούνται την συνάντηση τους αυτή.   
     Παρακάτω σας παραθέτουμε την ομιλία του π. Χρυσοστόμου στους μαθητές και σπουδαστές της Ενορίας μας και ευχόμαστε ολόψυχα...
... καλή επιτυχία 
και καλή δύναμη στις εξετάσεις τους!!!
Ομιλία π. Χρυσοστόμου Τελίδη,
κατά την Ιερά Παράκληση  
για τους εξεταζόμενους μαθητές 
την Παρασκευή 23/5/2014.

Αγαπητά μου παιδιά,
               Συμμεριζόμενος την αγωνία και τον αγώνα σας τον οποίο δίνεται σε λίγες μέρες προκειμένου να εισαχθείτε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ή τις προαγωγικές εξετάσεις σας για να περάσετε στις επόμενες τάξεις του Γυμνασίου ή του Λυκείου, σκέφτηκα να κάνουμε αυτήν την μικρή σύναξη.
          Για αρχή της συνάντησης μας αυτής σκέφτηκα τον Εσπερινό της ημέρας και μετά την Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως του Δεσπότη Χριστού μας, διαμορφωμένη όμως ειδικά για εσάς που ξεκινάτε τις εξετάσεις σας σε λίγο, όπου και κατά την διάρκεια της να διαβάσει ο ιερέας τα ονόματα που του φέρατε, τα δικά σας  αλλά και αυτά των φίλων σας που δεν είναι εδώ κοντά μας, αλλά θα θέλατε να μοιραστούν μαζί σας την ευλογία του Κυρίου μας, μετά να έχει την ευχή της Εκκλησίας μας για όλους εσάς, τους σπουδαστές και τους μαθητές της Ενορίας μας, αλλά και όλους όσους είναι εδώ.
        Κατόπιν σκέφτηκα να σας πω δύο κουβέντες για την προσπάθεια σας αυτή και μετά στο τέλος να σας αποχαιρετήσουμε μαζί με τον συνεφημέριο μου, να σας δώσουμε τις ευχές μας, αλλά και ένα όμορφο ενθύμιο, ένα μικρό κομποσχοινάκι ευλογημένο πάνω στην Αγία Τράπεζα για να το φοράτε στο χέρι σας καθώς γράφετε τις εξετάσεις σας, αλλά και ένα στυλό της εκκλησίας μας για να γράψετε με αυτόν το γραπτό που θα παραδώσετε. Και αυτό όχι γιατί οι πατέρες του ναού είμαστε γενναιόδωροι αλλά για να ξέρετε πως η Ενορία μας την ώρα του αγώνα σας είναι μαζί, η έννοια μας θα σας συντροφεύει όταν κοιτάξετε τον καρπό σας, δείτε το κομποσκοίνι που σας δώσαμε και πείτε την ευχή στον Κύριο μας «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον και φώτισον με», θα ξέρετε πως δεν είστε μόνοι, αλλά έχετε μαζί σας τον Χριστό και πίσω σας βρίσκεται μια ολόκληρη Ενορία που σας σκέφτεται και προσεύχεται για εσάς, για την επιτυχία και για την ευτυχία σας.
         
 Βέβαια άλλο πράγμα είναι η επιτυχία και άλλο είναι η ευτυχία. Μπορεί να επιτύχετε στις εξετάσεις αυτές αλλά όχι στη ζωή και αντίθετα να μην πετύχετε στις εξετάσεις σας αλλά να ευτυχήσετε στην ζωή σας. Σίγουρα η επιτυχία σας αυτή θα σας παρέχει βέβαια πολλά εφόδια για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των βιοποριστικών θεμάτων που θα προκύψουν και για μια αυξημένη μορφωτική ωριμότητα που θα σας χρειαστεί… πιστέψτε με.
Η ευτυχία όμως είναι μια εσωτερική κατάσταση και θέλει πολλά περισσότερα για να επιτευχθεί από την τύχη που φυσικά και σας ευχόμαστε!!!
          Ξέρετε κάποτε, πριν πολλά χρόνια, στα ίδια θρανία που τώρα κάθεστε, πέρασα και εγώ την σχολική ζωή μου και μάλιστα φοίτησα και στο ίδιο σχολείο με μερικούς  από τους γονείς σας, σαν συμμαθητής τους, ίσως και στο ίδιο σχολείο με μερικούς από εσάς, οπότε θα ήθελα να σας καταθέσω την δική μου εμπειρία και ίσως μπορέσω να σας βοηθήσω με μερικές χρήσιμες συμβουλές για τις εξετάσεις σας. Μάλιστα τις έχω αριθμήσει κιόλας για να τις κάνω πιο ευκολομνημόνευτες:
1. Βασικό θεμέλιο ο Χριστός !!! 

          Ήδη την αρχή την έχετε κάνει μέσα σε αυτήν την μικρή εκκλησιά μας και αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από την προσευχή σας. Ζητήσατε την βοήθεια του Χριστού μας για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πορεία της ζωή σας. Μην αναγάγετε βέβαια σε θεολογικό και φιλοσοφικό επίπεδο τον αγώνα σας παραιτούμενοι από τον κόπο του διαβάσματος. Προσεύχεσθε και ο Κύριος θα εκτιμήσει πολλούς παράγοντες για το καλύτερο σας. Είναι Θεός αγάπης και δικαιοσύνης. Φορέστε το βραχιολάκι, που θα σας δώσω σε λίγο και που έχει επάνω του σαν σχέδιο τον Σταυρό του Κυρίου μας, κατά την ώρα των εξετάσεων σας αλλά και πάντα, κάντε και τον σταυρό σας πριν ξεκινήσετε να γράψετε, σταυρώστε και το γραπτό σας,  επικαλεστείτε τον Χριστό να σας δώσει πνεύμα διανοίας καθαρό και να σας φωτίσει, πάρτε την ευχή του πνευματικού σας πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου και των γονέων σας πριν ξεκινήσετε από το σπίτι για τις εξετάσεις σας.     
2. Ψυχολογική κατάσταση.
          Πρωτίστως να γνωρίζετε ότι η πνευματική σας και ψυχολογική σας κατάσταση είναι σημαντικοί παράγοντες για την καλύτερη δυνατή απόδοσή σας. Αποφεύγετε λοιπόν κάθε γεγονός ή αφορμή που μπορεί να σας προκαλέσει απόσπαση της προσοχής σας και ψυχολογική πίεση. Κάποια άλλη στιγμή θα μπορέσετε να ασχοληθείτε και με αυτά τα θέματα. Δεν πάτε στην «κρεμάλα» ούτε κρίνεται η ζωή σας από τις εξετάσεις αυτές!!!  Υπάρχουν πολύ σημαντικότερες εξετάσεις που θα χρειαστεί να δώσετε αργότερα, και όχι μόνο εσείς μα και εμείς, εννοώ τις τελικές εξετάσεις μας μπροστά στο θρόνο του Θεού. Ξεκινήστε με καλή διάθεση λέγοντας «Δόξα τω Θεώ» χαμογελώντας και διαδώστε την χαρούμενη αυτή διάθεση και στους φίλους σας.
3. Καλός ύπνος.
          
 Μια ημέρα πριν εξεταστείτε στο μάθημα, καλύτερα να κοιμηθείτε νωρίς. Το άγχος ιδιαίτερα της πρώτης ημέρας τον εξετάσεων είναι λογικό, επομένως ένας ξεκούραστος ύπνος είναι ότι καλύτερο  προκειμένου να πάτε στο μάθημα με «καθαρό» μυαλό. Κάντε μια καλή επανάληψη πριν κοιμηθείτε, αλλά μην ξενυχτήσετε διαβάζοντας. Εάν δεν κοιμηθείτε καλά, το πιθανότερο είναι να είστε υπερβολικά κουρασμένοι την επόμενη ημέρα και να μην μπορείτε να αποδώσετε το μέγιστο δυνατό.
 4. Φαγητό και έξοδοι.
          Προσέξτε τις ημέρες λίγο πριν τις εξετάσεις να είστε λίγο πιο προσεκτικοί στις εξόδους σας και στην προσωπική σας ζωή, φροντίστε δε να είναι όλα πιο ασφαλή και να δίνεται μεγάλη σημασία στην υγιεινή σας, ακόμα και στην διατροφή σας φροντίστε να περιλαμβάνει αρκετά φρούτα και φυσικούς χυμούς και να αποφεύγετε φαγητά που μπορούν εύκολα να είναι αλλοιωμένα. Μην φορτώνετε το στομάχι σας. Το πρωί πάρτε ένα μέτριο πρωινό οπωσδήποτε. Μην εμπιστεύεστε σκευάσματα ευεξίας!!! Εννοώ κάποια μυστήρια χάπια και κάποιες περίεργες σκόνες που πιθανόν να σας προτείνουν κάποιοι φίλοι σας, που τις ονομάζουν «συμπληρώματα διατροφής». Επίσης να μην τρώτε τίποτα από «έξω» για όλο το διάστημα των εξετάσεων σας, αλλά να εμπιστεύεστε μόνο τα φαγητά της μαμάς.
5.  Γράψτε πρώτα τα θέματα που ξέρετε.
         Παίρνοντας τα θέματα, αφού κοιτάξετε όλα τα ερωτήματα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αρχίσετε να γράφετε πρώτο το ερώτημα που σας φαίνεται πιο εύκολο. Την στιγμή που συμμετέχετε στις πανελλήνιες εξετάσεις, είστε «κυνηγοί» μορίων, επομένως γράφοντας όσα πιο πολλά ερωτήματα ξέρετε θα σας διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή επίδοση. Αφήστε τα θέματα που σας δυσκολεύουν για το τέλος, καθώς εάν αφοσιωθείτε σε ένα δύσκολο θέμα για αρκετή ώρα, υπάρχει κίνδυνος να μην λύσετε ούτε αυτό ούτε τα αλλά τα οποία μπορεί να σας είναι πιο εύκολα.
6. Διαβάστε κάθε θέμα αργά και προσεκτικά ώστε να το κατανοήσετε πλήρως.

         Η κατανόηση των ερωτημάτων, είναι το πρώτο «μυστικό» για την επιτυχία. Καλό θα είναι ακόμα και κατά την διάρκεια της απάντησής σας να «τσεκάρετε» πάλι την ερώτηση, προκειμένου να σιγουρευτείτε ότι δεν σας ξέφυγε κάποιο ερώτημα ή ότι δεν φύγατε εκτός θέματος. Επίσης, καλό θα είναι να είστε αναλυτικοί και επεξηγηματικοί στον τρόπο που γράφετε, έτσι ώστε να μην δημιουργήσετε την παραμικρή αμφιβολία στον διορθωτή για τις γνώσεις σας και τον αναγκάσετε να σας κόψει μόρια, αλλά να μην είσαστε και υπερβολικοί πελαγοδρομώντας πάνω στην κόλλα σας, κουράζοντας έτσι τους βαθμολογητές σας .
7. Αγνοείστε όσους σας μιλάνε
.
          Μην ασχοληθείτε με τους  φίλους σας, που απεγνωσμένα ζητούν «τα φώτα σας» για να γράψουν καλά. Δυστυχώς αυτές οι εξετάσεις είναι ανταγωνιστικές. Μπορεί να χάσετε τη συγκέντρωσή σας, προσπαθώντας να βοηθήσετε ή ακόμη χειρότερα κάποιος από τους επιτηρητές να σας μηδενίσει το γραπτό.   Προσέξτε!!! Ένα σκονάκι μπορεί όχι μόνο να μην σας βοηθήσει αλλά να σας αγχώσει και να σας δημιουργήσει ψυχολογική ένταση και σύγχυση. Άλλωστε είναι άδικο για τους συνδιαγωνιζόμενους σας, διόλου ηθικό και τις περισσότερες φορές αναποτελεσματικό και καταστροφικό !!!
8. Χρησιμοποιείστε το πρόχειρο.

          Κάποια στιγμή, είναι δεδομένο ότι θα χρειαστείτε το πρόχειρο στην τελευταία σελίδα του γραπτού σας, είτε για το προσχέδιο μιας έκθεσης, είτε για την λύση μιας άσκησης κτλ. Καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε για να καταγράψετε τις σκέψεις σας και τα επιχειρήματα σας στην έκθεση και να ελέγξετε τις πράξεις σας στα μαθηματικά.
9. Προσέξτε την εμφάνιση του γραπτού σας.

          Η εμφάνιση του γραπτού σας και η καλή ορθογραφία επηρεάζει σημαντικά τους βαθμολογητές. Φροντίστε να μην υπάρχουν ελλείψεις και λάθη στη γραμματική ή προτάσεις δίχως νόημα. Ένα κακογραμμένο διαγώνισμα, είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τον βαθμολογητή σε σύγκριση με ένα καθαρογραμμένο και καλογραμμένο.
10. Μην φύγετε αμέσως μόλις τελειώσετε!!!!
          
Αφού τελειώσατε, καθίστε λίγο ακόμα. Ηρεμήστε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ρίξτε ακόμα μία δεύτερη ματιά στην κόλλα σας, «χαλαρά» όμως, λόγω εντοπιότητας άλλωστε για εμάς τους Θεσσαλονικείς, στα θέματα. Κάνετε έναν έλεγχο αν απαντήσατε όντως σε όλα τα θέματα όπως νομίζετε. Μήπως ξεχάσατε να γράψετε κάποιο θέμα ή κάποιο ερώτημα, ενώ έχετε την εντύπωση ότι το έχετε γράψει. Αν διαπιστώσατε ότι θέλετε να προσθέσετε κάτι, έχετε το χρόνο για να το κάνετε, αλλιώς μπορείτε να αποχωρήσετε. Μόλις είστε έτοιμοι να παραδώσετε το γραπτό σας ξανακάνετε και πάλι τον σταυρό σας. Μην κοιτάτε μετά την εξέταση τι γράψατε! Ότι έγινε,  έγινε πλέον! Ετοιμαζόμαστε με την καλύτερη ψυχολογία για το επόμενο μάθημα και ας μην ασχολούμαστε με ότι έχουμε ήδη γράψει. 
Εγώ αυτά έχω εντοπίσει από την πείρα που έχω αποκτήσει δίνοντας εξετάσεις, τόσο προφορικές όσο και γραπτές, τόσο έναντι των εξεταστών μου στα σχολεία που πέρασα μέχρι σήμερα, όσο και στην εργασία μου πριν ενδυθώ το αγγελικό και ιερατικό σχήμα, αλλά και τα χρόνια που ως ιερέας διακόνησα, τόσο την προηγούμενη Ενορία μου, της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στις εργατικές κατοικίες της Νέας Ευκαρπίας,  όσο και αυτήν την ευλογημένη Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων και προστατών της Αγίων,του  Ιωακείμ και της Άννα, όπου και διακονώ για άλλα τόσα χρόνια.
Στην νέα μου Ενορία δε, όχι μόνο διακονώ ως ιερέας πλέον, μα και δίνω καθημερινά εξετάσεις με αυστηρούς εξεταστές τους ενορίτες μου και ακόμα αυστηρότερους τους Αγίους μου και τον Θεό, που θα δώσω λόγο κάποια στιγμή για τα λόγια και τις πράξεις μου. Σίγουρα περισσότερα από εμένα θα έχει να σας πει και να σας συμβουλέψει και ο έτερος π. Χρυσόστομος Κοτσίδης, αφού διετέλεσε εκπαιδευτικός έτι πολλά και μάλιστα στο 1ο Δημοτικό της Νέας Ευκαρπίας και ίσως να είχε και μαθητές του μερικούς από εσάς, αλλά και εσείς πάλι, μπορεί να βρείτε άλλα τόσα για να προετοιμαστείτε κατά το δυνατόν στις επικείμενες εξετάσεις σας.    
Σας ευχόμαστε λοιπόν ολόψυχα εγώ και ο συνεφημέριος μου, Χρυσόστομοι και οι δύο, όχι μόνο καλή επι - τυχία αλλά και ευ - τυχία !!! Και να ξέρετε αγαπητά μου παιδιά, αφού πραγματικά έτσι σας νοιώθω, πως τύχη είναι η δυνατότητα που δίνει ο Θεός στον κάθε άνθρωπο, στο καθένα από εμάς δημιούργημα Του για να Τον απορρίψει ή να Τον παραμερίσει αν θέλει, εκμεταλλευόμενος την απόλυτη ελευθερία που του έδωσε ο ίδιος ο Δημιουργός του, στις πράξεις του. Η ευτυχία πάλι είναι άλλο πράγμα, είναι μια εσωτερική κατάσταση που σχετίζεται με την επίτευξη των στόχων που θέτει ο καθένας μας, αλλά κυρίως με την πληρότητα του ανθρώπου με το Άγιο Πνεύμα.
          Ένας άνθρωπος, ο οποιοσδήποτε από εμάς, χωρίς Χριστό έστω και αν είναι «τέρας μορφώσεως»  δεν θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα θέματα της δύσκολης ζωής που θα ακολουθήσουν (σας μιλώ για αρρώστια, θάνατο, μιλώ για τον Θεό και τις εντολές Του, αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις και τις ερωτικές σχέσεις που γνωρίζω πόσο πολύ σας βασανίζουν σ’ αυτήν την φάση της ηλικίας σας, μιλώ για τον γάμο, την ανατροφή των παιδιών που θα αποκτήσετε, τις οικονομικές δυσκολίες, την κρίση που περνά η πατρίδα μας αυτόν τον καιρό, την εργασία σας αργότερα, την αβεβαιότητα και τόσα άλλα) με την ίδια ευκολία όπως ένας πιστός και ευλαβής άνθρωπος, που γνώρισε αρχικά τον Χριστό και την διδασκαλία Του, μέσα από το κατηχητικό σχολειό του, ή τις Κυριακές στην Θεία Λειτουργία ή από τον πνευματικό του ή από τον ιερέα της Ενορίας του, από τα λόγια του ή από την σιωπή και τα έργα του, και μετά την διδασκαλία αυτήν την έκανε κτήμα του και τώρα στηρίζεται στις ακλόνητες και ξεκάθαρες αξίες της.
          Έτσι παιδιά μου θέλω να αγωνίζεστε με δύναμη και να μην απελπίζεστε σε κάθε δυσκολία, να αποζητάτε με επιμονή την ευτυχία σας, που πιστέψτε με, θα έχει γερά θεμέλια αφού θα στηρίζεται στην «άνωθεν σοφία» σας, αυτήν που αποκτήσατε από τον Θεό με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος στην Βάπτιση σας και θα συνεχίζεται εσείς να την καλλιεργείται μέχρι τέλους της ζωής σας, κάνοντας την να «ανθίσει» και όχι στην άλλη, την απλή, κοσμική και πεπερασμένη κοινή σοφία.
Χριστός Ανέστη,
καλή επιτυχία και πολύ, μα πάρα πολύ ευτυχία σ’ όλους τους διαγωνιζόμενους !!!
TAG