Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013

ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Ο ΠΑΦΛΑΓΟΝΟΣ

*αναδημοσίευση του άρθρου μας στην ανάρτηση της ιστοσελίδας μας (intheopatoron.blogspot.gr), την 27/11/2012 για τον Άγιο Στυλιανό, αλλά και κάτι παραπάνω...

Ο Άγιος των παιδιών όλου του κόσμου.

    Γιορτάζουμε σήμερα 26η Νοεμβρίου, την ημέρα μνήμης του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος.
Άς πούμε λίγα λόγια:
   Ο Άγιος Στυλιανός 
 (που μάλλον γεννήθηκε στην Παφλαγονία, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο, διότι εκεί φυλασσόταν και ιερό λείψανο του), ήταν γιος πλουσίων γονέων διδάχτηκε νωρίς απ' αυτούς να είναι εγκρατής και να θεωρεί το χρήμα μέσο για την ανακούφιση και περίθαλψη των φτωχών και των αρρώστων.
   Αφού έτσι ανατράφηκε, και οι γονείς του πέθαναν, διαμοίρασε όλη την κληρονομιά του και πήγε σαν ασκητής στην έρημο. Εκεί γνωρίστηκε με άλλους ασκητές, που ζούσε μαζί τους με αδελφική αγάπη, χριστιανική συγκατάβαση και επιείκεια.
   Δεν λύπησε ποτέ κανένα, μεγάλη του χαρά μάλιστα, ήταν να επαναφέρει τη γαλήνη στις ταραγμένες ψυχές. Η φήμη της θαυμαστής ασκητικής του ζωής έφθασε μέχρι τις πόλεις, και πολλοί έτρεχαν να τον βρουν για να ζητήσουν απ' αυτόν τις πνευματικές του οδηγίες.

   Ο Άγιος Στυλιανός, παρά την ερημική ζωή του, έτρεφε στοργή και συμπάθεια προς τα παιδιά, που τόσο αγαπούσε και ο Κύριος. Αν, έλεγε, η ταπεινοφροσύνη αποτελεί θεμέλιο των αρετών, η παιδική ηλικία από τη φύση της είναι περισσότερο ενάρετη, απ' ότι οι μεγαλύτεροι των φιλοσόφων.
   Πολλές φορές οι γονείς έφεραν προς αυτόν τα παιδιά τους, και τότε η αγαλλίαση του Αγίου ήταν πολύ μεγάλη. Ο Θεός βραβεύοντας το Ιερό αυτό αίσθημα του, προίκισε τον Άγιο με το χάρισμα να θεραπεύει τα άρρωστα παιδιά και να καθιστά ευτέκνους άτεκνες γυναίκες.

  Ήταν δε τόση μεγάλη η φήμη του, που στην άγραφη παράδοση των ανθρώπων σιγά-σιγά καθιερώθηκε ο Άγιος Στυλιανός ως ο προστάτης των παιδιών και ιδιαίτερα των νηπίων.
    Ο Άγιος Στυλιανός κοιμήθηκε πλήρης ήμερων αλλά και αρετών.Στους εορτάζοντες Στυλιανούς, Στέλιους, Στέργιους και Αστέριους 
και στις εορτάζουσες, Στυλιανές, Στεργιανές και Στέλες,
χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!


Στήλη έμψυχος της εγκρατείας, στύλος άσειστος της Εκκλησίας Στυλιανέ ανεδείχθης μακάριε, ανατεθείς γαρ Θεώ εκ νεότητος κατοικητήριον ώφθης του Πνεύματος. Πάτερ όσιε Χριστόν τον Θεόν ικέτευε δωρίσασθαι ημίν το μέγα έλεος.


*Είδησις
    Στην Ενορία μας των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, που βρίσκεται στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας και στον ομώνυμο Ιερό Ναό της, που τώρα χτίζετε με την βοήθεια του Θεού και των Αγίων προστατών μας, την Τρίτη 26η του Νοέμβρη του 2013, ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά και εορτάζει τον Άγιο Στυλιανό, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, όπου και θα εκκλησιαστούν οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου και τα παιδιά του 4ου  Νηπιαγωγείου μας, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου